De Deen Lasse Schöne (m) heeft twee spelers op zijn rug in het EK-kwalificatieduel met Ierland

Stroeve start Denemarken in EK-kwalificatie, Oekraïne leest Servië de les

Denemarken is moeizaam aan de kwalificatie voor het Europees kampioenschap voetbal begonnen. Na de miraculeuze 3-3 uit bij Zwitserland, bleef het team vrijdag in Kopenhagen op 1-1 steken tegen koploper Ierland. Oekraïne verbaasde met een 5-0 zege op Servië. Faeröer kwam snel met 2-0 achter tegen Spanje, maakte 1-2, maar verloor het gevecht uiteindelijk met 1-4.

Denemarken, dat in Zwitserland met 3-0 achter kwam maar in een doldwaze eindfase nog 3-3 maakte, ging voor de winst tegen Ierland. De bezoekers konden na twee overwinningen vrijuit voetballen. De Denen, met Feyenoorder Nicolai Jørgensen en Ajacied Lasse Schöne in de basis, hadden een overwicht. De ploeg kreeg in het duel dat pas na rust ontbrandde kansen, maar de Ierse doelman Darren Randolph hield veel tegen.

Voorsprong

In de 67ste minuut kwam ook Kasper Dolberg binnen de lijnen om de brilstand te veranderen. De spits van Ajax scoorde niet, maar dat deed een andere invaller wel. Pierre-Emile Højbjerg kopte met nog een klein kwartier te gaan de 1-0 binnen. Het was de eerste thuistreffer tegen Ierland in vijf duels voor de Denen. Het was ze voor het laatst in 1984 gelukt voor eigen publiek tegen de Ieren te scoren.

Het was niet voldoende voor de zege. Vijf minuten voor het einde kopte Shane Duffy de gelijkmaker binnen na een vrije trap van Alan Judge. Door het gelijke spel gaat Ierland met zeven punten in groep D aan de leiding. Zwitserland staat tweede met vier punten uit twee duels. Denemarken staat vierde met twee punten.

Spanje viert feest na een treffer tegen Faeröer

Oekraïne zette een flinke stap richting het eindtoernooi door in eigen huis Servië een draai om de oren te verkopen. In Lviv werd het liefst 5-0. Viktor Tsygankov bracht het publiek voor rust op de banken met twee prima treffers in evenzovele minuten.

Alle hoop die Servië, met Ajacied Dusan Tadic in de ploeg, had om het na rust recht te zetten, kon dankzij Jevgen Konopljanka al na 40 seconden in de prullenbak. Roman Jaremtsjoek en wederom Konopljanka voerden de score verder op. Oekraïne voert groep B aan met zeven punten uit drie duels.

Faeröer - Spanje leek op voorhand een makkie voor de Spanjaarden. Binnen 20 minuten hadden de bezoekers ook een veilige voorsprong via Sergio Ramos (Real Madrid) en Jesus Navas (Sevilla). Maar de Faeröer wilde niet meewerken aan een afstraffing. Tot grote vreugde bracht Klaemint Olsen de spanning plotseling terug uit een hoekschop.

Er werd nog feest gevierd toen Teitur Gestsson per ongeluk voor de 1-3 zorgde. Een schot van Isco raakte de paal, maar de terugstuiterende bal verdween via de rug van de doelman in het doel. In de tweede helft bracht Gaya de eindstand op 1-4. Spanje leidt in groep F met negen punten uit drie duels.