NOS NieuwsAangepast

Bijna 12 miljoen opgehaald op Alpe d'Huez voor kankeronderzoek

De voorlopige opbrengst van de inzamelingsactie Alpe d'HuZes bedraagt 11.800.239,74 euro, een half miljoen meer dan vorig jaar. De deelnemers haalden het geld op door de berg Alpe d'Huez op te fietsen, te lopen of te skeeleren. De ruim 11 miljoen euro gaat naar KWF Kankerbestrijding.

Iedere deelnemer stelt zichzelf een doel. Sommigen gaan een keer de berg op, anderen zes keer. Vandaag kwamen zo'n 4500 mensen in actie op de Franse berg.

Een val van 40 meter in het ravijn

Arjen Bakker uit Beilen zou vandaag zes keer de berg beklimmen maar staat met krukken langs de weg andere deelnemers aan te moedigen. "Ik ben gisteren onderweg over een steentje heen gereden en veertig meter in het ravijn gevallen", zegt hij tegen RTV Drenthe. "Ik heb verschrikkelijk veel geluk gehad."

Bakker vertelt dat de plek waar hij viel bezaaid was met boomstronken en stenen. "Tijdens de val zat ik in een roes en had ik het gevoel: het komt wel goed, dit overleef ik wel. Ik ben gaan rollen en rollen en toen ik uiteindelijk achter mij keek, lag ik heel diep in het dal."

Zijn knie is ingepakt en hij zit onder de schrammen. "Ik heb waarschijnlijk een kruisband gescheurd. Vandaag heb ik vooral veel spierpijn in mijn nek en schouders. Die hebben de klappen opgevangen."

Arjen beseft dat hij heel veel geluk heeft gehad:

De 12-jarige Menno deed vandaag ook mee, nadat een maandenlange training. "Het is de eerste keer dat ik het ga doen. Het leek me erg leuk om een keer mee te gaan. Ik zie wel wat er gebeurt", zei hij van tevoren tegen RTV Oost.

Terwijl hij fietst denkt hij aan zijn opa en oma en aan ooms en tantes. Die hebben allemaal met kanker te maken gehad.

Anita uit Den Bosch deed in 2015 zelf mee aan de Alpe d'Huzes. Nu is ze ziek en kan ze niet meefietsen. "Ik ben in november aan borstkanker geopereerd", zegt ze tussen haar tranen door. "Nu ik op deze plek sta komen alle emoties weer boven. Het is fijn om iedereen te kunnen aanmoedigen. Ik roep iedereen op om mee te gaan doen aan dit evenement", zegt ze tegen Omroep Brabant.

Noor is pas zes jaar maar beklom samen met haar broer de berg:

Sjon Gieling uit Duiven doet dit jaar voor de zesde keer meer. Zijn eerste editie liep hij in het jaar nadat er bij hemzelf prostaatkanker werd ontdekt. "Inmiddels ben ik die berg 11 keer opgelopen", vertelt hij tegen Omroep Gelderland. "Ik hoop hem dit jaar vier keer te doen, dan kom ik op 15 keer. Dat zou wel heel mooi zijn."

Skeelerend de berg op

De meeste mensen gaan lopend of fietsend de berg op, maar er is dit jaar ook iemand die op z'n skeelers omhoog wilde. Alex Stump uit Hardenberg vindt het zelf ook "onvoorstelbaar zwaar, maar met een goede voorbereiding en focus kom je een heel eind". Hij koos voor skeeleren omdat dat "zijn tweede natuur" is. "En voeg daar emoties bij van een dierbare die je verloren hebt, dan ga je daarvoor", zei hij eerder tegen RTV Oost.

De opbrengst wordt vermoedelijk nog wat hoger. Het definitieve bedrag wordt later pas bekendgemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl