NOS SportAangepast

Del Potro struikelt als enige van de gevestigde orde in Parijs

Del Potro ten onder in vierde ronde Roland Garros tegen Rus Chatsjanov

De Argentijn Juan Martín del Potro is als enige van de gevestigde orde op maandag gestruikeld in de achtste finales van het tennistoernooi van Roland Garros. Eerder op de dag bereikten Novak Djokovic, Kei Nishikori, Dominic Thiem en Alexander Zverev wel de kwartfinales in Parijs.

Del Potro moest zijn meerdere erkennen in Karen Chatsjanov. De als tiende geplaatste Rus won in vier sets (7-5, 6-2, 3-6, 6-3) en staat voor het eerst in zijn carrière in de kwartfinales van een grandslamtoernooi.

Met dank aan dertien punten op rij won de Rus de eerste set en kwam hij in de tweede set op 3-0. Del Potro, als achtste geplaatst, klopte zijn collega-hardhitter vorig jaar nog drie keer, maar legde het nu met name af in de langere rally's.

Djokovic heeft weinig moeite met Struff

Djokovic had anderhalf uur nodig om zich van Struff te ontdoen. De Serviër versloeg de Duitser met 6-3, 6-2, 6-2 en bereikte voor het tiende jaar op rij de laatste acht in Parijs. Zelfs elfvoudig winnaar Rafael Nadal kan hem dat niet nazeggen.

Djokovic ontdoet zich eenvoudig van Struff

Struff had met zijn uitmuntende service onder anderen Denis Shapovalov en Borna Coric op de knieën gekregen, maar kon tegen Djokovic geen gevaar stichten. De Serviër behoort dan ook tot de beste retourneerders van het circuit.

De Duitser, nummer 45 van de wereld, stond na drie duels op 44 aces en daar kwamen er slechts 4 bij. Djokovic kreeg ook maar één breakpoint tegen - dat hij wegwerkte - en sloeg 31 winners. De Serviër verloor tot dusver nog geen set, maar trof ook nog geen geplaatste speler.

Nishikori wurmt zich langs Paire

Nishikori won de zondag vanwege de duisternis gestaakte wedstrijd tegen Benoît Paire. De Japanner stond met 2-1 voor en won, uiterst moeizaam en uiteindelijk na net geen vier uur, met 6-2, 6-7 (8), 6-2, 6-7 (8), 7-5.

Nishikori moet knokken, revanche voor Zverev

Paire, die zondag in de tweede set een setpunt in de tiebreak had overleefd, werkte in de tiebreak van de vierde set ook nog eens twee matchpoints weg. In die tiebreak verloor Paire vijf punten op zijn eigen opslag en Nishikori zes.

In de vijfde set sleepte Nishikori er met de rug tegen de muur (2-4, 15-40) nog een break uit, maar de Fransman brak direct terug. Dat leek de genadeslag te zijn voor de als zevende geplaatste Japanner, maar Paire verloor vanaf 5-3 vier games op rij.

Thiem weer te sterk voor Monfils

De Oostenrijker Dominic Thiem was opvallend snel klaar met de Fransman Gaël Monfils. De verliezend finalist van vorig jaar had de vorige vier duels met Monfils weliswaar gewonnen, maar dat hij de klus binnen twee uur zou klaren, had niemand verwacht: 6-4, 6-4, 6-2.

Hoogstandje Thiem in partij tegen Monfils

Toch was het verschil niet zo groot als de cijfers doen vermoeden. De Fransman, die in 2008 de halve eindstrijd haalde, zat er met zijn diepgeslagen ballen geregeld slechts een centimeter naast. En geregeld koos hij ook het verkeerde moment om het publiek te entertainen.

Thiem hield het zakelijk, sloeg vaak toe met zijn voortreffelijke backhand en bleef tot het laatste punt geconcentreerd.

Zverev revancheert zich tegen Fognini

Alexander Zverev en Fabio Fognini maakten er een mooie strijd van, die uiteindelijk in het voordeel eindigde van de Duitser. Zverev won na een valse start in vier sets : 3-6, 6-2, 6-2, 7-6 (5).

Een mooie actiefoto van Alexander Zverev in zijn partij tegen Fabio Fognini

Fognini boog in vorige duels twee keer voor Zverev, maar hij klopte hem vorige maand op het masterstoernooi van Monte Carlo, dat hij later ook zou winnen.

De Italiaan won nu de eerste set, mede door een reeks prachtige dropshots en een beroerde servicegame van Zverev. Na wat missers in de tweede set raakte Fognini echter van de kook. Zverev kreeg de overhand, maar in de vierde zet was de Italiaan weer bij de les. Een vijfde set had hij verdiend, maar hij sprong in de tiebreak te slordig met de kansen om.

Kwartfinales

Nishikori treft in de kwartfinales de als tweede geplaatste Rafael Nadal. Djokovic neemt het op tegen Zverev en Thiem treft Chatsjanov. Eerder was al bekend dat Federer en Wawrinka elkaar zullen treffen in de kwartfinales.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl