Dubbelvier met overmacht naar goud op EK Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De Nederlandse dubbelvier heeft op de Rotsee bij Luzern met groot vertoon van macht de Europese titel veroverd. Het roeikwartet ging van start tot finish aan de leiding en had na 2 kilometer maar liefst 4,44 seconden voorsprong op regerend wereld- en Europees kampioen Italië.

Dirk Uittenbogaard, Abe Wiersma, Tone Wieten en Koen Metsemakers hadden hun serie met enorme overmacht gewonnen en maakten ook in de finale veel indruk.

Ook de Nederlandse vier-zonder-stuurvrouw (Ellen Hogerwerf, Karolien Florijn, Ymkje Clevering en Veronique Meester) waren in Luzern een klasse apart. Het Oranjekwartet ging er meteen als een raket vandoor, liep steeds verder uit en had op de meet meer dan een bootlengte voorsprong op de Roemeense vier.

De Nederlandse vier-zonder-stuurvrouw vieren de Europese titel EPA

Skiffeur Stef Broenink legde in Luzern beslag op het zilver. In een spannende finale moest hij alleen de Duitse krachtpatser Oliver Zeidler voor zich dulden.

Halverwege de finale lag de 28-jarige Broenink nog als derde achter Zeidler en de Wit-Rus Philip Pavoekov. In de eindsprint gaven de drie elkaar weinig toe: Zeidler was op de meet slechts 0,19 sneller dan Broenink, die Pavoekov 0,21 achter zich hield.

Ook de Nederlandse lichte dubbelvier roeide op de Rotsee naar de zilveren medaille. Italië was 1.41 sneller en prolongeerde zo de Europese titel.

Hilmar Verbeek, David Kampman, Ward van Zeijl en Bart Lukkes lagen halverwege de race even op kop, werden gepasseerd door de Italianen, maar hielden met een goede eindsprint de Franse boot achter zich.

Net geen goud dubbelvier

De dubbelvier bij de vrouwen leek op weg naar het goud, maar Roos de Jong, Inge Janssen, Sophie Souwer en Olivia van Rooijen zagen in de laatste meters van hun finale Duitsland langszij komen.

Het Oranjekwartet lag na 500 meter nog als derde en na 1.000 meter tweede. Na 1.500 meter ging de boot aan de leiding, op slechts 0,16 seconden gevolgd door Duitsland. De sprint van de Duitsen was Oranje echter te machtig.

Keijser en mannen acht pakken brons

Marieke Keijser, die in 2018 met Ilse Paulis goed was voor EK-goud en WK-brons in de lichte dubbeltwee, roeide nu naar brons in de lichte skiff.

Na een rustige start (ze lag als zesde en laatste na 500 meter) rukte ze op naar de derde plaats en moest ze alleen de Italiaanse Federica Cesarini en de Duitse Leonie Pieper voor laten gaan.

De Holland Acht wist in hun finale niet voor een stunt te zorgen. De boot pakte als verwacht brons achter Europees- en wereldkampioen Duitsland en olympisch kampioen Groot-Brittannië.

Resultaten Nederlandse boten

Boot Roeier(s) Plaats in finale
Skiff (m) Stef Broenink 2
Twee zonder (v) Aletta Jorritsma, José van Veen 4
Dubbeltwee (m) Amos Keijser, Niki van Sprang 5
Vier zonder (v) Ellen Hogerwerf, Karolien Florijn, Ymkje Clevering, Veronique Meester 1
Lichte skiff (v) Marieke Keijser 3
Lichte dubbelvier (m) Hilmar Verbeek, David Kampman, Ward van Zeijl, Bart Lukkes 2
Skiff (v) Lisa Scheenaard 6
Dubbelvier (v) Roos de Jong, Inge Janssen, Sophie Souwer, Olivia van Rooijen 2
Dubbelvier (m) Dirk Uittenbogaard, Abe Wiersma, Tone Wieten, Koen Metsemakers 1
Acht (v) Nederland 4
Acht (m) Nederland 3

STER reclame