SPD-voorzitter Andrea Nahles Reuters

De Duitse politicus Andrea Nahles treedt terug als leider van de sociaal-democratische SPD. In een verklaring schrijft ze dat ze binnen de partij niet meer de steun krijgt die ze nodig heeft om de SPD goed te kunnen leiden.

Nahles (48) stond onder druk sinds de historische slechte uitslag bij de Europese verkiezingen. De SPD ging van 27,3 procent naar 15,8 procent van de stemmen, wat betekent dat de partij 3 miljoen kiezers verloor. De grote winst ging naar de Groenen, die met 20,5 procent van de stemmen de tweede partij van Duitsland werd.

De SPD zou op verzoek van Nahles volgende week stemmen over haar partijvoorzitterschap, maar dat heeft ze dus niet afgewacht. Behalve voorzitter van de partij was ze ook leider van de SPD-fractie in de Bondsdag. Haar Bondsdag-zetel geeft ze op.

Große Koalition

Volgens correspondent Judith van de Hulsbeek is het terugtreden van Nahles geen goed nieuws voor de toch al wankele coalitie met de CDU/CSU van bondskanselier Merkel. Binnen de SPD wordt al sinds het aantreden van het kabinet, vorig jaar, betwijfeld of de partij wel had moeten gaan samenwerken in die Große Koalition. "Dat debat gaat nu zeker opnieuw worden gevoerd", zegt Van de Hulsbeek.

De opvolging van Nahles kan volgens Van de Hulsbeek nog lastig worden. "Het probleem is dat de partij heel weinig uitgesproken of charismatische mensen heeft. Alleen Kevin Kühnert, voorzitter van de jongerentak van de SPD, zou daarvoor in aanmerking kunnen komen, juist ook omdat jongeren in groten getale bij de partij zijn weggelopen. Maar hij is nog geen 30 jaar oud."

Nahles werd in april vorig jaar gekozen tot leider van de SPD, als opvolger van Martin Schulz. Ze was de eerste vrouwelijke SPD-leider sinds de oprichting in 1863.

STER reclame