Oranje viert de goal van Van de Sanden Pro Shots

Het Nederlands elftal kan met een goed gevoel richting Frankrijk na een sterke uitzwaaiwedstrijd tegen Australië (3-0). Zorgen zijn er wel om Kika van Es, die tien dagen voor de eerste groepswedstrijd op het WK-voetbal voor vrouwen een polsblessure opliep.

De tranen van Van Es gingen door merg en been bij alles wat oranje was. De linksback vocht zich in de beoogde basiself van bondscoach Sarina Wiegman, maar zag haar droom ineens op losse schroeven staan na een harde botsing in de openingsfase. Ze probeerde het nog wel, maar moest zich na twaalf minuten laten vervangen door Merel van Dongen.

Bikkelharde duels

Tranen waren er ook van de pijn, want de Australische vrouwen gingen bikkelhard de duels in. Stefanie van der Gragt kreeg een beuk op haar kaak en Jackie Groenen werd in deze vriendschappelijke interland vlak voor rust ongenadig hard onderuit gehaald.

Toch overheerste na een helft spelen de lach weer in het Oranje-kamp. Grote gangmaker was Shanice van de Sanden, die een vrije trap van Sherida Spitse zuiver in de korte hoek kopte. Eerder miste ze met het hoofd het doel nog rakelings na een afgemeten voorzet van Lieke Martens.

Tranen bij Kika van Es NOS

Van de Sanden zorgde ook na rust voor de meeste dreiging, al had ze meer van de geboden ruimte kunnen profiteren. Maar na de verwoestende uithaal (3-0) waarmee ze de zege veiligstelde was iedereen dat allang weer vergeten.

Vivianne Miedema had vlak na rust met een individuele actie al de tweede treffer gemaakt voor Nederland. En aan de overkant lieten de Australische vrouwen zich ook niet onbetuigd.

Dominique Bloodworth, tegen Nieuw-Zeeland de beoogde vervanger van de geschorste Anouk Dekker, zette een uitstekend blok bij een gevaarlijke counter en ook de tot eerste keeper gekozen Sari van Veenendaal betaalde het vertrouwen van Wiegman terug met een sterk optreden.

Recordaantal toeschouwers

Nooit eerder bezochten meer toeschouwers een thuisduel van de Oranje-vrouwen dan de 30.640 vanavond in Eindhoven. Optimisme viert na de zege op de nummer zes van de wereld hoogtij als de winnaar van het EK 2017 op 11 juni tegen Nieuw-Zeeland aan het WK begint.

Met een hartverwarmend applaus stak het publiek ook de hevig geëmotioneerde Van Es een hart onder de riem, de pechvogel van de avond die nog tien dagen heeft om de aftrap van het eerste duel te halen.

Oranje viert de goal van Vivianne Miedema Pro Shots

STER reclame