Beth Potter Getty Images

Britse Potter grijpt in Weert de Europese titel triatlon

time icon

Triatlete Beth Potter is in Weert Europees kampioene op de olympische afstand geworden. De Britse (27) maakte tijdens het hardlopen het verschil en bereikte solo de finish.

Het peloton bleef tijdens de wedstrijd over 1.500 meter zwemmen, 37,8 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen lang intact.

Pas bij het hardlopen pakte Potter de koppositie en die stond ze niet meer af. Met 1.45.44 was ze bijna een minuut sneller dan de nummer twee, de Française Sandra Dodet. Het brons was voor Claire Michel uit België.

Potter deed bij de Spelen van Rio nog mee aan het atletiektoernooi: ze werd 34ste op de 10.000 meter. In 2017 stapte ze over naar de triatlon.

Nederlandsen richten zich op estafette

Rachel Klamer en Maya Kingma, de beste Nederlandse triatletes, lieten de wedstrijd aan zich voorbij gaan. Rani Skrabanja was op de 33ste plaats de eerste Nederlandse in de uitslag.

Klamer en Kingma doen zondag mee aan de mixed relay, een onderdeel dat in Tokio voor het eerst op het olympische programma zal staan.

De estafette bestaat uit twee mannen en twee vrouwen. De Nederlandse triatlonbond wil naast individuele atleten ook graag een Nederlands team naar de Spelen sturen. De mixed relay is daarom voor onder anderen Klamer het hoofddoel van het weekeinde.

STER Reclame