EPA

Het Zuid-Koreaanse reisbureau Very Good Tour gaat de eigenaar van het cruiseschip aanklagen dat woensdag over een kleinere toeristenboot voer op de Donau bij een brug in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Door de botsing kapseisde de plezierboot, waarna het schip snel zonk.

Een woordvoerder van het reisbureau laat aan The Korea Times weten dat eerst wordt afgewacht wat de precieze oorzaak van het ongeluk is. "Maar er zal hoe dan ook actie worden ondernomen, omdat dat hoort bij de compensatie voor onze klanten."

Kapitein ontkent schuld

Aan boord van de kleinere toeristenboot zaten dertig Zuid-Koreaanse toeristen die via het reisbureau een rondreis door Oost-Europa hadden geboekt. Ook reisden twee gidsen en een fotograaf mee. Zeven toeristen overleefden de aanvaring. Zeker zeven anderen zijn overleden en er worden nog 21 mensen vermist, inclusief de twee Hongaarse bemanningsleden van de boot.

Bekijk hier beelden van het bootongeluk op de Donau:

Beelden van het bootongeluk op de Donau

De Hongaarse politie hield gisteren de kapitein van het 135 meter lange cruiseschip aan, een 64-jarige Oekraïner. Hij wordt verdacht van roekeloos vaargedrag. De kapitein zei vandaag onschuldig te zijn. Hij had geen regels overtreden, zei hij via zijn advocaat. Het speet hem dat hij de botsing niet kon voorkomen.

Sterke stroming

Ondertussen is er bij de rampplek een grootscheepse actie opgezet om de vermisten terug te vinden. Hongaarse reddingsteams krijgen steun van speciaal ingevlogen Zuid-Koreaanse diepzeeduikers. Ook kwamen vandaag veel familieleden van vermisten aan in Boedapest.

Er is alleen steeds minder hoop dat er nog iemand levend wordt teruggevonden. Zo hebben duikers het wrak van het schip nog niet kunnen onderzoeken, doordat de stroming in de Donau te sterk is. Een duiker werd vandaag zelfs meegevoerd door de rivier en kon op het laatste moment nog gered worden. Mogelijk duurt het nog een aantal dagen voordat de stroming minder sterk wordt.

De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto zei dat "we ons moeten voorbereiden op een lange zoektocht", waarbij inmiddels de hulp van buurlanden als Servië is ingeschakeld. De Donau stroomt na Hongarije via onder meer Servië en Roemenië stroomafwaarts naar de Zwarte Zee.

Bij de Zuid-Koreaanse ambassade in Boedapest tonen Hongaren hun medeleven:

'Deze tragedie had voorkomen kunnen worden'

STER reclame