Festivalgangers op een eerdere editie van Best Kept Secret in Hilvarenbeek ANP

"Het hitteplan ligt klaar", zegt Willem Schoonebeek van Breda Jazz. Net als de organisatoren van andere grote festivals bereidt hij zich voor op een weekeinde met hoge temperaturen. "De ehbo is extra alert. Ook delen we water uit als het te warm wordt", aldus Schoonebeek bij Omroep Brabant.

Alleen al in Brabant staan dit weekeinde drie grote festivals op het programma. Naast Breda Jazz zijn dat Best Kept Secret in Hilvarenbeek en Intents in Oisterwijk.

Breda Jazz is vandaag al begonnen. "Je ziet een zee van parasols in de binnenstad. Alleen nu staan ze er vooral nog voor de regen", zegt Schoonebeek. Hoewel de temperaturen vanaf morgen snel stijgen en de zon de overhand krijgt, verwacht hij weinig problemen. Dit jaar heeft Breda Jazz 22 podia, vier meer dan vorig jaar. "Dat bekent dat het publiek meer verspreid staat. Dat helpt natuurlijk ook mee."

Crowdmanagers letten extra op

Op Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek worden dagelijks 25.000 bezoekers verwacht voor Best Kept Secret. Het festival begint morgen en duurt tot en met zondag. Anders dan normaal mogen bezoekers hun eigen flesje meenemen. Ze kunnen bij de toiletten gratis water halen. Ook verkoopt de organisatie 'fleurige waterflessen', om het drinken van water te stimuleren.

"We hebben geluk dat we in een heel bosrijke omgeving zitten", zegt Roosmarijn Reijmer, woordvoerder van festivalorganisator Friendly Fire. "Daardoor is er van nature veel schaduw en hoeven we weinig schuiltenten neer te zetten." Op Best Kept Secret is ook zonnebrand te koop. "Bovendien letten crowdmanagers erop dat mensen niet te dicht op elkaar staan."

Ventilatoren in tenten

"We hebben extra overkappingen gemaakt, zodat de tienduizenden bezoekers de schaduw op kunnen zoeken", vertelt Remko Hermans van Intents, een festival in Oisterwijk dat eveneens morgen begint en tot en met zondag duurt. "In sommige festivaltenten hebben we ventilatoren geplaatst. Ook zijn er extra punten waar je gratis water kunt halen."

Hermans wijst erop dat waterflesjes aan de bar goedkoper zijn dan normaal: "Het gaat helemaal goed komen."

Bloedhete zondag

Weerman Marco Verhoef spreekt van een "bloedhete zondag" met temperaturen die dieper landinwaarts kunnen oplopen tot 31 graden. "Zaterdag wordt ook wel warm en zonnig, maar dan zou ik het niet bloedheet willen noemen", zegt Verhoef.

STER reclame