Omroep Gelderland
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Harde kritiek op burgemeester Arnhem na uitspraak over imam

De Arnhemse gemeenteraad vraagt zich af of burgemeester Marcouch niet te hard van stapel is gelopen toen hij imam Arkhouch beschuldigde van salafisme. Gisteren oordeelde de rechtbank in kort geding dat de gemeente Arnhem de uitspraken van de burgemeester moet rectificeren. Ook moet de gemeente de imam een schadevergoeding betalen van 4000 euro.

"Dit handelen van de burgemeester roept vraagtekens op", reageert D66-raadslid Sabine Andeweg bij Omroep Gelderland naar aanleiding van het vonnis. "Heeft Marcouch zich wel terdege voorbereid op de vragen uit de raad? Heeft hij wel juridisch advies ingewonnen? En heeft hij niet te snel een statement willen maken? Dit is nu de tweede keer in korte tijd dat het handelen van de burgemeester vraagtekens oproept." Daarmee doelt Andeweg op de ophef na een dienstreis van een ambtenaar naar Saudi-Arabië.

Pijnlijk

Daniel Becker (ChristenUnie) begrijpt de uitspraak van de rechter. "De negatieve uitlating over Arkhouch kan niet hard gemaakt worden en daarmee is rectificatie en een vergoeding op zijn plaats." CDA-collega Ine van Burgsteden is het met Becker eens en noemt het vonnis "pijnlijk".

Maar niet iedereen in de raad denkt er zo over. Fractievoorzitter Guus van der Laak van Arnhem Centraal wil dat Marcouch in beroep gaat. "Ik vind het een wazige uitspraak. Maar de imam heeft niet kunnen bewijzen dat hij door de gemeente nadeel ondervonden heeft. Die eisen zijn namelijk allemaal verworpen." Coen Verheij (PVV) noemt het vonnis "een schande en levensgevaarlijk". "Dit is een nagel aan de doodskist van de vrije samenleving waarin we leven en een schoolvoorbeeld van islamisering."

Heilige doel

Marcouch had eerder verklaard dat het salafisme streeft naar de heilstaat van het kalifaat, iedereen verkettert die de leer niet aanvaardt, zeer intolerant is tegen andersdenkenden en geweld ziet als middel om het heilige doel te realiseren. Volgens de kortgedingrechter suggereerde de Arnhemse burgemeester dat imam Youssef Arkhouch dit gedachtegoed aanhangt en ook zelf uitdraagt. Op grond van de uitspraken liep de imam een vaste aanstelling bij een moskee mis.

De imam zelf zegt in de Gelderlander heel blij te zijn met het vonnis. "Het recht heeft gezegevierd. Als de burgemeester zijn excuses maakt dan is voor mij de kous af", aldus de imam. Burgemeester Marcouch wil nog niet reageren.

Advertentie via Ster.nl