De Turkse politie zegt een van de meest gezochte mensensmokkelaars van Europa te hebben opgepakt. Dat gebeurde bij een grootscheepse actie tegen zijn smokkelnetwerk. Volgens de autoriteiten zijn bij de actie meer dan twintig personen gearresteerd.

Het smokkelnetwerk zou duizenden mensen illegaal naar Europa hebben gebracht. De leider van het syndicaat is volgens de politie de Irakees Akbar Omar Tawfeeq. De Turkse justitie zegt dat hij recent een vals paspoort uit de Dominicaanse Republiek in zijn bezit heeft gekregen en dat hij plannen had om zijn smokkelnetwerk uit te breiden naar Amerika.

De politie nam bij de actie zes auto's, zes boten en tal van reddingsvesten in beslag. Ook werden 569 migranten, die plannen hadden om naar Europa te reizen, in de kraag gevat.

Politiefoto van Akbar Omar Tawfeeq Turkse autoriteiten

Volgens het Turkse Openbaar Ministerie smokkelde de organisatie mensen uit Afghanistan en Noord-Irak naar Griekenland, Italië en andere Europese landen.

De criminelen zouden voor de overtocht ongeveer 3000 tot 5000 euro rekenen. In totaal verdiende de organisatie er naar verluidt jaarlijks zo'n twee miljoen euro mee. Volgens de Turken hadden de smokkelaars ook banden met de Koerdische terreurbeweging PKK.

Minder migranten

De Europese Unie zit nog altijd met de illegale migrantenstroom in zijn maag. Hoewel de aantallen sinds het piekjaar 2015, toen meer dan een miljoen migranten in Europa aankwamen, drastisch zijn teruggelopen, belanden nog steeds tienduizenden migranten via Griekenland, Spanje, Italië, Cyprus en Malta in de EU.

Volgens de laatste cijfers van de VN overleefden dit jaar naar schatting ruim 500 mensen de tocht niet. Daar staat tegenover dat ruim 26.000 mensen wel de Europese buitengrens wisten te bereiken.

STER reclame