De bus waarmee de brexiteers campagne voerden
NOS Nieuws

Boris Johnson moet voor de rechter komen om 'brexit-leugens'

De Britse oud-minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson moet zich voor de rechter verantwoorden voor uitspraken in aanloop naar het brexit-referendum. Dat heeft een rechtbank bepaald. Johnson beweerde in 2016 in de campagne vóór een brexit dat het Verenigd Koninkrijk elke week 350 miljoen pond moet overmaken aan Brussel.

Een zakenman beschuldigde Johnson daarop van misbruik van zijn publieke functie en begon een crowdfundingcampagne om een zaak te starten tegen Johnson, die Theresa May als premier en partijleider van de Conservatieven wil opvolgen. De zakenman, Marcus Ball, haalde meer dan 200.000 pond op, zo'n 225.000 euro.

"Het maakt niet uit van welke partij je bent, of je voor of tegen brexit bent", zei de advocaat van Ball, "democratie eist verantwoordelijk en eerlijk leiderschap van hen die publieke functies bekleden". Volgens hem waren de uitspraken van Johnson "crimineel". Van een politieke stunt is volgens hem geen sprake: De enige politieke stunt zijn de leugens van Johnson, aldus de advocaat.

Luister hier naar de betreffende uitspraak van Johnson:

Boris Johnson: '350 miljoen per week voor eigen land'

Tijdens de campagne liet het Britse bureau voor de statistiek weten dat de 350 miljoen pond te hoog was ingeschat. In werkelijkheid ging het om een bedrag van netto 250 miljoen per week, aangezien premier Thatcher in de jaren 80 een rebate, een teruggaaf, wist af te dwingen in Brussel.

Johnson was ten tijde van de uitspraken burgemeester van Londen en lid van het Lagerhuis. Hij heeft de gewraakte uitspraken herhaaldelijk gedaan, ook na het referendum over een brexit.

Juridische experts in Engeland achten een veroordeling ingewikkeld, zegt correspondent Tim de Wit. "Want waar begint de leugen en wordt het strafbaar? En zou je als je Johnson voor de rechter sleept, dat niet met veel meer politici moeten doen, van beide kanten. Er zijn namelijk heel veel onjuiste uitspraken gedaan in aanloop naar het referendum. Maar je kunt vervolging ook niet uitsluiten."

Volgens De Wit komt de zaak voor Johnson ongelukkig uit, aangezien hij zich gaat opmaken voor een gooi naar het premierschap. "Dat hij zich nu in de rechtszaal moet verantwoorden, is het laatste dat hij kan gebruiken. Het gaat sowieso de komende tijd aan hem kleven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl