Hulpdiensten op de plek van het bloedbad
NOS NieuwsAangepast

Doden bij aanslag op kinderen Japanse basisschool

In de Japanse stad Kawasaki zijn in een woonwijk zestien mensen neergestoken, vooral meisjes die op een schoolbus stonden te wachten. Bij de aanslag zijn een meisje van 11 en een man van 39 omgekomen.

Veertien van de zestien slachtoffers zijn meisjes tussen zes en twaalf jaar oud, leerlingen van een katholieke school die wordt geleid door nonnen. Er zijn drie zwaargewonden.

De naar schatting 50-jarige dader rende weg toen de bus eraan kwam. Hij stak zichzelf in zijn hals en is aan zijn verwondingen overleden. Over zijn motief is nog niets bekendgemaakt. Volgens Japanse media kwam hij met een mes in elke hand op de scholieren af lopen en riep hij dat hij ze ging vermoorden.

Hulpgeroep

Getuigen zeggen dat bij de aanval kinderen en volwassenen bloedend op de grond vielen. Tientallen kinderen renden gillend en om hulp roepend weg.

De politie wil nog niets zeggen over de identiteit van de dader. Premier Abe noemt het een "extreem hartverscheurend incident waarbij veel kleine kinderen slachtoffer zijn geworden". Hij zegt dat hij woedend is over de aanval en belooft dat hij "alle mogelijke maatregelen zal nemen om de veiligheid van kinderen te beschermen".

Japan geldt als een van de veiligste landen ter wereld, maar de afgelopen jaren zijn er wel af en toe ernstige steekincidenten geweest. In 2008 stak een man in Tokio zeven mensen neer, nadat hij met een bestelbusje op een menigte was ingereden. In 2001 stak iemand in een basisschool acht willekeurige kinderen met een keukenmes dood.

Op de plek van het bloedbad heeft de politie twee messen gevonden. Kawasaki is een voorstad aan de zuidkant van Tokio.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl