Actievoerders bij de poort van Gasunie RTV Noord

De actievoerders van Code Rood die sinds vanochtend de toegang tot het gebouw van de Gasunie in Groningen blokkeren willen daar overnachten. Hoelang de actie nog gaat duren, is onduidelijk.

De blokkade is vanwege de aardbeving bij Westerwijtwerd vorige week. De beving had een kracht van 3,4 en was een van de zwaarste bevingen ooit in Groningen. De actiegroep strijdt naar eigen zeggen tegen de fossiele industrie en haar macht.

Vanochtend deden er zo'n veertig mensen aan de actie mee. Daarvan zijn er nu nog ongeveer vijftien over. "Wij hadden op meer gehoopt en dat ook wel verwacht", zegt een woordvoerder van Code Rood tegen RTV Noord. Code Rood zegt pas te vertrekken als te veel demonstranten afdruipen, of als er "hardhandig wordt opgetreden" tegen het protest.

De Gasunie vindt het welletjes geweest met de actie, zegt een woordvoerder. Het bedrijf was van tevoren op de hoogte en heeft een mobiele wc voor de actievoerders neergezet. Ook werken zo veel mogelijk werknemers vanuit huis.

'We hebben de actievoerders als gasten ontvangen, ook al vonden we de locatiekeuze eigenaardig omdat Gasunie niet verantwoordelijk is voor de gaswinning", zegt een woordvoerder. "Ze hebben veel aandacht gehad van de media en we hopen dat ze de actie nu tot een goed einde gaan brengen. Als ze langer willen blijven, moeten we in gesprek over de voorwaarden waaronder dat kan."

Wapenstokken

Het is niet voor het eerst dat Code Rood in Groningen protesteert. In augustus vorig jaar blokkeerden honderden actievoerders het tankenpark in Farmsum. Dat protest duurde enkele dagen.

Bij de actie greep de politie hard in, onder meer door met een wapenstok te slaan. Meerdere actievoerders raakten gewond. De politie zei later dat te betreuren en gaf aan dat de wapenstok niet gebruikt had mogen worden.

STER reclame