NOS Sport Hockey

Karaktervol Kampong dwingt bij Bloemendaal beslissend duel af om landstitel

Kampioen Kampong houdt hoop op nieuwe titel levend na winst bij Bloemendaal

Bloemendaal heeft verzuimd om voor het eerst sinds 2010 landskampioen te worden. Op eigen terrein verloor het na een vroege voorsprong uiteindelijk toch van regerend kampioen Kampong: 1-2. Door de overwinning van de Utrechters valt de beslissing in de best-of-three-serie om de titel morgen.

De hunkering van Bloemendaal naar een nieuwe landstitel is groot. De Noord-Hollanders waren negen jaar geleden voor het laatst de beste van Nederland. Met onder anderen clublegende Teun de Nooijer in de gelederen werd HGC destijds geklopt.

Snelle voorsprong

Net als woensdag, toen Bloemendaal met 1-2 won, kwam de ploeg snel op voorsprong en leek de titel binnen handbereik. Yannick van der Drift zorgde op Sportpark 't Kopje voor de droomstart. Met een backhand klopte hij na nog geen anderhalve minuut doelman David Harte, terwijl de inzet toch houdbaar leek.

Daar waar de eerste kans voor Bloemendaal meteen raak was, miste Kampong de eerste mogelijkheid. Na een strafcorner bleef de bal op een meter van het doel liggen, maar Derck de Vilder profiteerde niet en tikte de bal tegen de paal.

Yannick van der Drift juicht na zijn vroege openingstreffer tegen Kampong Pro Shots

Gesteund door het publiek op de tribunes kwam Bloemendaal tot halverwege het tweede kwart niet in de problemen. Maar plots maakte Boet Phijffer na een slimme loopactie en dito intikker toch gelijk.

Ommekeer

Kampong ging vervolgens beter spelen en drukte de gastheren naar achteren. Door twee groene kaarten stond Bloemendaal zelfs even met negen man. Het leverde in het restant van het tweede kwart echter geen goals op. Een laatste strafcorner werd door Kampong op knullige wijze nog verprutst door een stopfout.

Derick de Vilder omhelst Jip Janssen na zijn winnende doelpunt Pro Shots

Dat kolderieke moment maakte Kampong, dat de afgelopen twee seizoenen kampioen werd, ruimschoots goed n de slotseconde van het derde kwart. Wederom mocht de ploeg aanleggen voor een strafcorner en ditmaal vloog de inzet van specialist Jip Janssen snoeihard in de linkerbenedenhoek.

Omdat Bloemendaal in de laatste fase niet goed omging met de strafcorners en Bjorn Kellerman namens Kampong een grote kans miste, bleef het bij 1-2. De beslissing valt dus morgen om 16.00 uur op hetzelfde veld.

Spektakel bij HGC

Ook de strijd om de derde plaats en een ticket voor de Europa Hockey League gaat door. Nadat Amsterdam woensdag van HGC had gewonnen, gebeurde vandaag het tegenovergestelde. De stand na de reguliere speeltijd was maar liefst 5-5, waarna HGC de beste bleek in shoot-outs. Ook daar valt morgen in het derde duel de beslissing.

Eerder vandaag werden de vrouwen van Amsterdam kampioen ten koste van Den Bosch. Daarmee werd de jarenlange hegemonie van de Brabanders verbroken.

STER reclame