NOS Sport

Hockeysters Amsterdam stoten Den Bosch van troon en zijn landskampioen

De goals van landskampioen Amsterdam in de finale tegen Den Bosch

De hockeysters van Amsterdam zijn voor het eerst in zes jaar landskampioen geworden. De ploeg van de scheidende Rick Mathijssen stootte Den Bosch in het hol van de leeuw van de troon (2-0), die de afgelopen vijf jaar door de Brabanders was bezet.

Den Bosch regeerde de hoofdklasse. De afgelopen 22 jaar veroverde de club negentien keer de landstitel. De enige ploeg die de hegemonie wist te stoppen, was Amsterdam. Ook in het seizoen 2008/2009 en 2012/2013 werd de ploeg uit de hoofdstad kampioen.

Gretig

Amsterdam begon het tweede duel van de best of three met een voorsprong, nadat afgelopen donderdag in eigen huis met 2-1 was gewonnen. En het was gretig. Al na vier minuten opende Charlotte Vega met een tip-in de score na een schitterende pass van Marijn Veen.

Amsterdam liet Den Bosch vervolgens amper onder de druk uitkomen en denderde door. De vertrekkende Kitty van Male, die afscheid neemt met de landstitel, tekende vanuit een strafcorner voor 2-0.

Kitty van Male en Maria Verschoor zijn uitzinnig van vreugde na de 2-0

Vijf minuten voor rust was de aanvalster, die er als een van de twee huidige selectiespeelsters al bij was in 2009 en 2013, zelfs dicht bij een derde treffer, maar haar harde backhandschot werd knap gepareerd door keepster Josine Koning.

Strijdlust

In het derde kwart toonde Den Bosch wat meer strijdlust, wat resulteerde in drie strafcorners op rij. Maar door goed keeperswerk van Anne Veenendaal en goed uitlopen van de verdedigers kon specialiste Frédérique Matla tot drie keer toe niet scoren.

Den Bosch, dat in de reguliere competitie als eerste was geëindigd en Amsterdam daarin één punt voor bleef, bleef aandringen, maar ook de kansen van Lidewij Welten (schot voorlangs) en Pleun van der Plas (redding Veenendaal) in het vierde kwart gingen er niet in.

Amsterdam hield stand en vierde na het laatste fluitsignaal uitzinnig van vreugde de twintigste landstitel in de geschiedenis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl