In samenwerking met
RTV Oost
NOS Nieuws

Bijzonder in paardenland: een gezonde tweeling

Paardenfokster Anne-Liza Makkinga uit Beerze was behoorlijk in paniek, toen haar merrie Cacharelle vorige week woensdag een tweeling ter wereld bleek te brengen. Nu, ruim een week later, staat ze stralend in de wei bij de merrie en de twee gezonde veulens.

"We hebben het geen moment in de gaten gehad", vertelt ze, terugkijkend op de tijd dat de merrie drachtig was. "We hebben een supergoede dierenarts, maar die heeft het niet gezien. Ze kunnen er zo in gezeten hebben dat het gewoon niet te zien wás."

Ik had de dierenarts via de speakers aan de telefoon. Toen ik zei dat ik drie beentjes vast had, zei hij dat dat niet kon!

Stalhoudster Anne-Liza Makkinga

Dat een paard een tweeling ter wereld brengt is bijzonder. "Een paard is daar eigenlijk niet op gebouwd. Als blijkt dat sprake is van een tweeling, wordt vaak één van de twee embryo's weggehaald. Anders is het risico gewoon te groot dat het mis gaat", vertelt ze.

Tijdens de bevalling dacht Makkinga in eerste instantie dat er iets mis was met de moeder. "Ik had de dierenarts via de speakers aan de telefoon. Toen ik zei dat ik drie beentjes vast had, zei hij dat dat niet kon. Maar het kon dus wel, want het bleek een tweede veulentje te zijn."

De kleintjes hebben intussen ook een naam: Contharelle I en Contharelle II. Een samenvoeging van vader Conthargos en moeder Cacharelle. De veulens blijven bij Makkinga. "Het mooiste zou zijn als ze beide in de springsport terecht komen. En dan bijvoorbeeld tijdens een concours op plaats 1 en 2 komen. Dan heb je echt iets unieks in de paardenwereld. Broers of zussen gebeurt wel vaker, maar een tweeling..."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl