AFP
NOS Nieuws

'Amerikaanse Taliban' John Walker Lindh vrijgelaten

In de VS is onrust ontstaan over de vervroegde vrijlating vandaag van John Walker Lindh, die in 2001 wereldwijde bekendheid kreeg als de 'Amerikaanse Taliban'. Lindh (38) vocht in 2001, tijdens de Amerikaanse invasie in Afghanistan, aan de kant van de Taliban tegen bondgenoten van de VS in Noord-Afghanistan.

Lindh werd gevangengenomen en opgesloten in een fort in Noord-Afghanistan. Tijdens een bloedige opstand van Talibankrijgsgevangenen verstopte hij zich met medestrijders in een bunker. Na een aantal dagen werden zij ontdekt en werd het de Amerikanen duidelijk dat zich onder de opstandelingen een landgenoot bevond. Opnamen daarvan zijn te zien in de documentaire The Horse Soldiers.

Lindh werd 2002 in de VS tot een celstraf van 20 jaar veroordeeld, onder meer voor het steunen van de Taliban. "Ik vocht niet tegen Amerika en heb dat nooit gedaan", zei hij tegen de rechtbank. "Ik heb terrorisme nooit gesteund en zal dat nooit doen. Ik heb een fout gemaakt door bij de Taliban te gaan. Als ik toen had geweten wat ik nu weet, had ik me nooit aangemeld."

Vandaag kwam hij voorwaardelijk vrij wegens goed gedrag. Maar van verschillende kanten is bezwaar gemaakt, omdat hij nog steeds een gevaar voor de Amerikaanse samenleving zou zijn.

Senatoren vragen zich af of medewerkers van de reclassering getraind zijn om signalen van radicalisering te herkennen. Ze wijzen er ook op dat er in 2016 overheidsdocumenten zijn gelekt, waarin gezegd werd dat Lindh er nog steeds "extreme opvattingen" op na hield.

Ook de familie van voormalig CIA-agent Mike Spann maakt bezwaar. Spann ondervroeg Lindh in het fort voordat de opstand uitbrak en werd tijdens die opstand gedood.

Bekeerling

John Walker Lindh werd in 1981 in een katholiek gezin in Washington D.C. geboren. Als 16-jarige bekeerde hij zich tot de islam.

In 1998 reisde hij naar Jemen om Arabisch te studeren. Terug in de VS vertrok hij in 2000 naar Pakistan en daarna naar Afghanistan om voor de Taliban te gaan vechten. Daar ontmoette hij Osama bin Laden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl