EPA - Bewerking NOS
NOS Nieuws

Wekdienst 21/5: Gevangen Catalaanse politici beëdigd en auteur Boekenweekessay bekend

Goedemorgen! Vandaag worden vijf Catalaanse politici die gevangen zitten, beëdigd als parlementslid. Ook wordt bekend wie het Boekenweekessay 2020 schrijft en vindt de eerste editie van de Nationale Horecadag plaats.

In de ochtend is het in het hele land grijs en nevelig. In Zeeland kan in de middag de zon doorbreken. Verder is het bewolkt. Rond het IJsselmeer kan het flink gaan waaien. Aan de kust wordt het zo'n 13 graden. In het binnenland loopt de temperatuur op tot 18 graden.

Weerplaza

Wat kun je vandaag verwachten?

Let op: mist kan het verkeer tijdens de ochtendspits hinderen. Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

  • Vijf Catalaanse politici die gevangen zitten, worden beëdigd als parlementslid. Na hun benoeming moeten ze weer terug de cel in. De vijf worden berecht voor het houden van het onafhankelijkheidsreferendum van 2017.
  • Er wordt bekendgemaakt wie het Boekenweek-essay 2020 schrijft, en wat het thema is. Het essay sluit aan bij het thema van de Boekenweek in maart 2020. Eerder werd al bekend dat Annejet van der Zijl dit jaar het Boekenweekgeschenk schrijft.
  • Vandaag vindt de Nationale Horecadag plaats. Sterrenchefs geven overal in het land een kijkje achter de schermen tijdens de eerste editie van dit evenement.

Wat heb je gemist?

Formule 1-icoon Niki Lauda is op 70-jarige leeftijd overleden. De drievoudig wereldkampioen kende een opmerkelijke raceloopbaan. Hij was in 1975 wereldkampioen geworden en leek dat in 1976 te herhalen, totdat hij op de Duitse Nürburgring door materiaalpech tegen de vangrail knalde en zijn auto in brand vloog. Dankzij medecoureurs werd Lauda gered, maar hij liep zware brandwonden op.

Zijn carrière leek voorbij, maar tot ieders verbazing zat hij zes weken later alweer in zijn racewagen, met meters verband om zijn hoofd. Dat jaar verloor hij de strijd om het wereldkampioenschap van de Engelsman James Hunt met één punt verschil. Een jaar later had Lauda de zaken weer rechtgezet en was hij voor de tweede keer de snelste ter wereld. Sinds zijn ongeluk kwakkelde hij met zijn gezondheid. Vorig jaar onderging hij nog een longtransplantatie.

Ander nieuws uit de nacht:

  • De Jemenitische Houthi-rebellen zeggen dat ze een drone-aanval hebben uitgevoerd op een luchthaven in Saudi-Arabië.
  • Democraten in het Huis van Afgevaardigden hebben het recht om de oude belastingaangiften van president Trump in te zien, zo bepaalde een federale rechter.
  • Joko Widodo is officieel herkozen als president van Indonesië, nadat de kiescommissie bekend had gemaakt dat Widodo 55,5 procent van de stemmen heeft gekregen.

En dan nog even dit:

De Britse prins William vindt dat mannen openlijker moeten praten over hun emoties. Ook zouden mannen zich kwetsbaarder moeten opstellen volgens de prins. Maar volgens psychiater en filosoof Damiaan Denys gebeurt dat vaak al en zegt de oproep meer over de prins zelf dan over mannen in het algemeen, zei hij in het radioprogramma Met het Oog op Morgen.

Denys, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, zegt dat mannen net zo vaak emoties delen als vrouwen. "Het is alleen zo dat vrouwen het aan meer mensen vertellen", zegt hij.

Volgens Denys is William opgegroeid in "een heel aparte" omgeving: "In Groot-Brittannië hebben ze al een heel bijzondere relatie met emoties, daarnaast is hij lid van het koningshuis, hij heeft zijn moeder verloren, en lijkt hij in een wat stijve omgeving te zitten. Ik kan me dan ook niet van de indruk ontdoen dat William hier iets over zichzelf zegt, over zijn onvermogen in zijn kleine omgeving, om iets te kunnen delen."

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl