Galatasaray-trainer Fatih Terim AFP

Waarom Galatasaray-trainer Terim de stand van NOS Teletekst deelde

time icon

Met een mix van verbazing en trots reageerden onze Teletekst-collega's toen zij zondagavond een opvallende Tweet van Galatasaray-coach Fatih Terim op hun beeldscherm zagen.

De Turkse oud-bondscoach deelde zijn blijdschap over de zojuist veroverde landstitel door een foto te plaatsen van de stand in de Süper Lig. Daarvoor gebruikte hij de ranglijst zoals die gepubliceerd wordt op pagina 845 van NOS Teletekst.

Fatih Terim
@fatihterim
Look at the tabela 🏆
1 maand geleden

Een Turkse trainer die gebruikmaakt van de Nederlandse Teletekst. Het klinkt als een raar verhaal, maar er zit een logische verklaring achter.

Yordi Yamali, kenner van het Turkse voetbal, legt uit dat het onder Turkse voetbalfans een gebruik is om de Teletekstpagina op Twitter te plaatsen als jouw favoriete club de koploper is.

"Dat is in 2012 begonnen toen een fan van Besiktas een foto van de Turkse Teletekst op Twitter plaatste. Besiktas verspeelde kort daarna de koppositie, waarna Galatasaray-fans het grappig vonden om te reageren met foto's van de nieuwe stand."

Door toeval naar TT-app uitgeweken

Toen Galatasaray vervolgens kampioen werd, groeide het plaatsen van Teletekst-foto's uit tot een soort bijgeloof onder de supporters. Dat ritueel kwam tot een abrupt einde nadat de Turkse omroep had besloten om te stoppen met Teletekst.

Yamali: "Maar de bekende Turkse Twitteraar @ftw1905 had een Nederlands vriendinnetje en zij wees hem op het bestaan van de NOS Teletekst-app."

@ftw1905 is toen naar die app overgestapt en vanwege zijn enorme bereik op Twitter, kreeg hij daarin veel navolging. "Al jarenlang worden er in Turkije screenshots gedeeld van NOS Teletekst-pagina 845", zegt Yamali.

"En Galatasaray heeft een goed social media-team. Zij begrepen dus dat het winnen van de landstitel het juiste moment was om Terim daar ook aan mee te laten doen."

Voor de bijgelovige Turkse voetballiefhebbers hebben we goed nieuws: anders dan in veel andere landen, is de NOS nog lang niet van plan om te stoppen met Teletekst.

Coach Fatih Terim viert de 22ste titel van Galatasaray AFP

STER Reclame