Bill de Blasio AFP

Burgemeester New York stapt in Democratische race om Witte Huis

time icon

De New Yorkse burgemeester Bill de Blasio doet een gooi naar het presidentschap van de Verenigde Staten. Daarmee voegt hij zich bij een grote groep Democratische politici die zich al verkiesbaar hebben gesteld. Ze azen alle drieëntwintig op de Democratische kandidatuur om het volgend jaar bij de presidentsverkiezingen op te nemen tegen Donald Trump. Onder hen zijn oud-vicepresident Joe Biden en oud-presidentskandidaat Bernie Sanders.

Nog nooit is een zittende burgemeester verkozen tot president van de Verenigde Staten. De Blasio (58) krijgt het volgens peilingen onder de inwoners van zijn stad lastig. 76 procent van de New Yorkers ziet niets in De Blasio's kandidatuur ondanks zijn politieke ervaring.

De populariteit van De Blasio zakte aanzienlijk vanwege een federaal onderzoek naar de invloed die campagnedonoren zouden hebben op zijn beleid. Daaruit bleek overigens dat er geen sprake was van beïnvloeding. Bijna de helft van de New Yorkers denkt dat zijn kandidatuur slecht voor de stad zal zijn, omdat hij te druk bezig zal zijn met campagnevoeren in plaats van het besturen van de stad.

"Working People first"

De burgemeester gelooft toch dat zijn boodschap over de strijd tegen financiële ongelijkheid veel gewone Amerikanen zal aanspreken. "Er is genoeg geld in de wereld en in dit land. Het is alleen in de verkeerde handen." Hij zegt dat mensen uit het hele land het idee hebben dat ze niet vooruitkomen of zelfs achteruitgaan, terwijl "de rijken rijker zijn geworden".

Het wordt volgens De Blasio tijd dat werkende mensen op de eerste plaats komen: zijn slogan is 'Working People First'.

Wat hij als burgemeester sinds 2014 heeft bereikt, kan hem in de campagne van pas komen. Zo zijn de geweldscijfers in New York gedaald onder zijn bestuur en heeft hij de kinderopvang verbeterd. De Blasio is in New York bezig aan zijn tweede en laatste termijn.

Yashar Ali 🐘
@yashar
It's official...New York Mayor Bill de Blasio is running for President of the United States. Here's his announcement video...
1 week geleden

Trump reageerde op Twitter op de kandidatuur van Bill de Blasio en noemt hem de slechtste burgemeester van het land. De Blasio heeft vaak kritiek geuit op Trumps klimaat- en immigratiebeleid.

Bij de bekendmaking van zijn kandidatuur zei De Blasio: "Deins niet terug voor een pestkop, confronteer hem en neem het tegen hem op".

Donald J. Trump
@realDonaldTrump
The Dems are getting another beauty to join their group. Bill de Blasio of NYC, considered the worst mayor in the U.S., will supposedly be making an announcement for president today. He is a JOKE, but if you like high taxes & crime, he’s your man. NYC HATES HIM!
1 week geleden

STER Reclame