ANP
In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

OM eist 6 jaar cel tegen pastor Ghanese kerk voor seksueel misbruik

Het Openbaar Ministerie heeft 6 jaar cel geëist tegen een pastor van de Ghanese kerk in Den Haag voor het seksueel misbruiken van twee zusjes. De 59-jarige man zou de meisjes jarenlang hebben betast.

Hun moeder had de Ghanese kerk samen met de verdachte opgericht. De zussen hadden veel ontzag voor de pastor en durfden met niemand te praten over wat er gebeurde, schrijft Omroep West. Ook wisten de slachtoffers niet van elkaar dat de verdachte hen allebei misbruikte.

Het seksueel misbruik zou bij de man thuis hebben plaatsgevonden. De twee meisjes kwamen bij hem over de vloer voor allerlei klusjes. Volgens het OM begon het misbruik bij een van de slachtoffers op haar vijfde verjaardag en ging het door tot haar twintigste. Haar zus was elf toen het misbruik begon. Bij haar duurde het zeven jaar.

Met smoesjes kon de man de slachtoffers aanraken. Zo zou hij een ritueel gebruiken waarbij hij olie op een van de meisjes smeerde om een boze geest te verdrijven.

Complot

De geestelijke ontkent dat hij de meisjes heeft aangeraakt. "Ik kan toch niet preken over goed en kwaad en dan dit doen", zei hij vandaag in de Haagse rechtbank. Hij zegt dat de meisjes een complot tegen hem hebben gesmeed.

Tijdens de zitting kwamen ook de slachtoffers aan het woord. Zij vertelden hoe het jarenlange misbruik hun levens heeft verwoest en hoe onbegrepen zij zich voelen. "Ik leef door hem in een hel", zei een van de slachtoffers. "Ik wil gerechtigheid en dat hij gestraft wordt."

De officier van justitie acht het seksueel misbruik bewezen. Zo is een gesprek van de verdachte met de moeder en de zusjes opgenomen, waarin hij om vergiffenis gevraagd zou hebben. "Hij heeft zijn positie als pastor misbruikt", aldus de officier. Naast de celstraf wil het OM dat de verdachte zijn beroep negen jaar niet mag uitoefenen.

Advertentie via Ster.nl