AFP

Alle versies van Wikipedia worden geblokkeerd in China. De organisatie achter de internet-encyclopedie, Wikimedia Foundation, bevestigt een bericht daarover van censuur-onderzoekers.

De Chinese variant van Wikipedia was al jaren niet toegankelijk in het land, maar de blokkade is eind april uitgebreid naar alle andere talen waarin Wikipedia beschikbaar is.

Wikimedia Foundation vindt het jammer dat China de blokkade heeft uitgebreid. "Hierdoor kunnen miljoenen lezers geen gebruik meer maken van Wikipedia, maar daarnaast kunnen schrijvers, wetenschappers en onderzoekers in China hun kennis en ontdekkingen ook niet meer delen met de rest van de wereld. Wanneer een land wordt afgesloten van Wikipedia, is de hele wereld daarvan de dupe."

Plein van de Hemelse Vrede

China pleegt vaker censuur op internet. Duizenden websites en diensten worden geblokkeerd, waaronder Google, Facebook, YouTube, Instagram en Whatsapp.

Het is onduidelijk waarom China Wikipedia heeft geblokkeerd. Wikimedia Foundation is niet van tevoren gewaarschuwd door de Chinese autoriteiten en heeft geen verklaring voor de blokkade gekregen.

Mogelijk is er een verband met het massale studentenprotest op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking in 1989. Het is volgende maand precies dertig jaar geleden dat de demonstratie bloedig werd neergeslagen.

STER reclame