Dumoulin ondanks pijnlijke knie toch van start in vijfde etappe

tijd van publicatie

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Dumoulin: 'Ik ga het proberen'

Tom Dumoulin gaat vandaag toch van start in de Giro d'Italia. De winnaar van 2017 ging dinsdag in de vierde etappe hard onderuit en verloor meer dan vier minuten op rozetruidrager Primoz Roglic. Hij kwam met een bloedende knie over de finish.

"Ik ga het proberen", zei hij woensdagochtend bij het verlaten van het hotel. "Maar op de rollerbank voelde het niet zo goed. Ik hoop dat het met een paar pijnstillers gaat lukken en dat ik vandaag een beetje doorkom."

Dumoulin krijgt de vraag of de kans aanwezig is dat hij na twintig kilometer afstapt, aangezien de etappe begint met tien kilometer bergop. "Die kans is aanwezig ja", zegt Dumoulin.

Ook wordt hem gevraagd waarom hij niet afstapt om zich volledig op de Tour te richten. "Op dit moment wil ik daar nog even niet mee bezig zijn. Ik ben nog niet klaar hier om naar huis te gaan. Ook al is het klassement weg, ik wil nog niet naar huis. Ik zie nog wel kansen en wil heel graag blijven."

'Klassement is wel voorbij'

Dumoulin liep geen breuken op bij de val, maar had na afloop wel veel pijn aan zijn knie. "Ik heb een flink ei op mijn knie en dat zal niet kleiner worden", zei de 28-jarige Limburger dinsdagavond. "Ik ga er een nachtje over slapen en dan beslis ik morgen. Het klassement is wel voorbij."

De bebloede knie van Dumoulin ANP

Vanochtend heeft Dumoulin op de rollerbank zijn knie getest en na overleg met de ploegleiding en teamarts de knoop doorgehakt. "Hij kan racen, maar we moeten kijken hoe het gaat vandaag, hoeveel pijn hij heeft aan zijn knie", aldus de dokter. "Hopelijk gaat het goed en ebt de pijn weg naarmate de dag vordert."

De kans bestaat dan ook Dumoulin de finish vandaag niet haalt, erkent ploegleider Michiel Elijzen. "We moeten kijken hoe het gaat. Daar kunnen we niets van zeggen, maar we gaan het vrij snel merken."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Elijzen: 'Hij heeft pijn, maar we gaan kijken hoe het gaat'

Hoewel hij dus fit genoeg is om van start te gaan, heeft de val Dumoulin ook een mentale tik gegeven. "Hij is teleurgesteld en aangeslagen. Logisch als je komt om de Giro te winnen en je staat na vier dagen met een dikke knie op vier minuten", zegt Elijzen. "Maar hij kan de knop omzetten en als het wel gaat, andere doelen gaan najagen. Hij is een vechter."

STER Reclame