De eerste 'asielbus' vertrok vanochtend zonder passagiers RTV Noord

Volgens schema is vanochtend om 06.50 uur de eerste speciale bus voor asielzoekers vertrokken in Ter Apel. Behalve de chauffeur was er niemand aan boord, meldt RTV Noord.

De 'asielbus' rijdt vanaf vandaag elk uur tussen het AZC in Ter Apel en Emmen. Die is ingesteld omdat chauffeurs en passagiers op de reguliere buslijn 73 klaagden over overlast. Het gaat om een proef voor de duur van drie maanden.

De overlast in de gewone bus zou vooral zijn veroorzaakt door een groep asielzoekers uit 'veilige landen'. Dat zijn mensen die eigenlijk geen recht hebben op asiel in Nederland, maar hun geluk hier toch beproeven.

De meeste problemen ontstonden doordat ze geen kaartje kochten of te weinig betaalden. Onlangs nog kwamen beelden naar buiten van jonge asielzoekers die de toegang tot de bus werd geweigerd, omdat ze met vier personen op één kaartje wilden reizen. De chauffeur van de bus en een toezichthouder werden uitscholden en geïntimideerd.

Geen goed gevoel

Niet iedereen is even blij met de speciale bus. Een vrouwelijke passagier die vanmiddag in Emmen uit de bus stapt, voelt zich er niet goed bij. "Wij willen gewoon een normale bus. We zijn mensen, geen dieren", zegt ze tegen RTV Drenthe. "We willen een normaal leven leiden. Met een bus voor alleen vluchtelingen worden we gescheiden van de Nederlanders."

Dat er vaak overlast was op de reguliere buslijn, ontkent de vrouw niet. "Ik zie inderdaad dat sommige mensen zich niet goed gedragen, maar niet alle vluchtelingen zijn slecht", vertelt ze. "Ik kom uit een goede familie, in de bus zitten meer mensen die goed zijn. Ik voel me hier niet goed bij."

De buschauffeurs zijn wel blij met de proef. "Lijn 73 reed je namelijk niet meer met plezier", legt een chauffeur uit. "We hopen dat de proef een succes wordt voor ons en de passagiers uit Ter Apel. We willen bereiken dat uiteindelijk iedereen weer met de normale bus mee kan."

Prijs omhoog naar 7 euro

De tijdelijke bus rijdt een andere route dan de gewone bus. Een retourtje Ter Apel-Emmen kost 7 euro. Aanvankelijk zou dat 5 euro zijn, maar dat bedrag leidde tot veel discussie omdat het beduidend goedkoper is dan de 7,11 euro die een retour normaal kost.

"We kregen veel reacties, ook uit politieke hoek. We voelden aan alles dat het draagvlak dreigde weg te glijden. Dat wilden we dus niet en onze chauffeurs willen echt dat de proef doorgaat. Daarom hebben we voor deze prijsverhoging gekozen", aldus Qbuzz-woordvoerder Michel van der Mark.

De asielzoekers die mee willen met de bus, kunnen een kaartje alleen van tevoren in het AZC kopen.

STER reclame