RTV Oost
In samenwerking met
RTV Oost
NOS Nieuws

Burgemeester Enschede: Syrisch stel uit huis gehaald en mishandeld

Bij een burenruzie, vorige week in Enschede, hebben buurtbewoners een Syrisch echtpaar uit hun huis gehaald en ernstig mishandeld. Burgemeester Van Veldhuizen heeft dat bevestigd in de gemeenteraad. Hij sprak zijn afschuw uit en zei dat de daders niet vrijuit zullen gaan.

Het stel met twee kinderen woonde nog maar enkele maanden in de wijk. Na de mishandeling heeft het gezin de buurt verlaten. Het is volgens de burgemeester nog niet duidelijk of ze terugkeren.

Buurt hield kaken op elkaar

De zaak veroorzaakte vorige week al ophef, maar de gemeente en politie wilden toen niet ingaan op wat er precies was gebeurd. Burgemeester Van Veldhuizen deed dat vanavond wel. Hij zei dat de tijd is genomen om zorgvuldig te achterhalen wat er is gebeurd. Dat ging volgens hem niet eenvoudig, doordat veel mensen niets wilden of durfden te zeggen over het incident. "Soms uit angst. Soms uit schaamte. Misschien soms uit instemming."

Bekijk hieronder de verklaring van de burgemeester:

Burgemeester Enschede: 'Veel mensen durven zich niet uit te spreken'

Volgens de gemeente is gebleken dat het allemaal begon met een ruzietje tussen enkele kinderen, waarop enkele ouders met geweld verhaal gingen halen bij het Syrische stel. Ze drongen het huis binnen en namen de vader en moeder mee naar buiten. Vervolgens werden zij ernstig mishandeld, schrijft RTV Oost.

Niemand tuigt een vader en moeder af voor de ogen van een groep buurtgenoten zonder verantwoording af te leggen.

Burgemeester Onno van Veldhuizen

"Stelt u zich even voor", sprak Van Veldhuizen. "Na een lange periode van onzekerheid vind je in Enschede een plek waarvan je hoopt met je gezin weer tot rust te kunnen komen en het normale leven weer te kunnen oppakken. Je woont er amper vier, vijf maanden, spreekt slechts gebrekkig Nederlands en dan wordt er aangebeld door mensen die verhaal komen halen."

De vader en moeder raakten gewond bij het incident. Maar volgens Van Veldhuizen is er ook emotionele schade. "Bij de slachtoffers én bij hun kinderen. En wat doet het met de kinderen van diegenen die het recht in eigen hand nemen? Dit is niet het voorbeeld dat we onze kinderen willen meegeven."

Hij sprak van een "schandvlek" voor Enschede en zei dat de daders vervolgd zullen worden. "Niemand tuigt een vader en moeder af voor de ogen van een groep buurtgenoten zonder verantwoording af te leggen. Niemand speelt voor eigen rechter en deelt lijfstraffen uit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl