AFP
NOS NieuwsAangepast

VVD en D66 in nieuwe Europese fractie met beweging Macron

De Europese fracties van VVD en D66 gaan na de Europese verkiezingen op in een nieuwe liberale fractie met de beweging van de Franse president Macron. In Straatsburg hebben kopstukken van de partijen gisteravond een verklaring met die strekking getekend.

Volgens de verklaring moet de groep een nieuwe factor van belang worden in het Europees Parlement en een einde maken aan de "overheersing" van christen- en sociaal-democraten. De verklaring is ondertekend door onder anderen Sophie in 't Veld, de lijsttrekker van D66, en de Franse premier Édouard Philippe.

Vooralsnog doen acht partijen mee aan het initiatief, waarvan dus twee uit Nederland. Andere ondertekenaars zijn de Spaanse partij Ciudadanos en de Duitse liberale partij FDP. Ook een Hongaarse beweging heeft zich aangesloten, maar die heeft nu - net als Macrons Renaissance-beweging - nog geen zetels in het Europees Parlement.

'Ook in EU iets nieuws'

De liberale partijen zijn nu verenigd in de ALDE-fractie, maar zich daarbij aansluiten was voor Macron geen optie, zegt correspondent Bert van Slooten. "Hij presenteert zich als vernieuwer, als man van de nieuwe beweging die de boel komt opschudden. Dan ga je je niet voegen bij oude structuren en begin je ook in de EU iets nieuws."

De huidige ALDE-fractie telt 21 partijen, het nieuwe verbond acht. Gelijkgezinde partijen zijn welkom om zich bij de nieuwe liberale fractie aan te sluiten, zeggen zij in de verklaring.

De verkiezingen zijn al over anderhalve week, op 23 mei. Check onze Holy FAQ met veelgestelde vragen over de Europese verkiezingen:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl