Aleksandr Kokorin staat in Moskou terecht voor mishandeling AFP

De Russische internationals Pavel Mamajev (FC Krasnodar) en Aleksandr Kokorin (Zenit Sint-Petersburg) zijn door een rechtbank in Moskou schuldig bevonden aan zware geweldpleging. Mamajev werd veroordeeld tot een celstraf van 18 maanden, Kokorin moet 19 maanden zitten.

Het duo werd veroordeeld, samen met de jongere broer van Kokorin en een vriend, vanwege twee incidenten in Moskou op de vroege ochtend van 8 oktober.

In een café raakten de twee verzeild in een ruzie met een hoge functionaris van het Russische ministerie van Handel, waarbij Kokorin de ambtenaar met een stoel op het hoofd sloeg.

Ook werden de voetballers gefilmd terwijl ze harde klappen uitdeelden aan een chauffeur, die daarbij hersenschade zou hebben opgelopen.

De twee zaten al sinds oktober 2018 in voorlopige hechtenis en zullen het restant in een strafkolonie moeten uitzitten.

Nog niet duidelijk is of de twee spelers hun voetballoopbaan zullen kunnen vervolgen. Kort na de arrestatie gingen al stemmen op om beiden levenslang te schorsen.

Oud-voetballer Sergej Semak, tegenwoordig trainer bij Kokorins club Zenit Sint-Petersburg, heeft zijn vraagtekens gezet bij de veroordeling. "Naar mijn mening zouden de twee direct vrijgelaten moeten worden. Ik ben sprakeloos, want niemand kan echt uitleggen waarom ze nog altijd vastzitten. Ik kan het niet begrijpen."

Hoop van de natie én enfant terrible

Aanvaller Kokorin stond jarenlang te boek als de grote belofte van het Russische voetbal. Hij speelde 48 interlands voor Rusland en was actief op het WK van 2014 en de EK's van 2012 en 2016.

Aleksandr Kokorin heeft gescoord tegen Algerije bij het WK in 2014 AFP

In maart 2018 liep Kokorin een zware knieblessure op, waardoor hij het WK in eigen land aan zich voorbij moest laten gaan. Vijftienvoudig international Mamajev speelde op het EK in Frankrijk voor het laatst voor Rusland.

De Russen werden bij dat EK in de groepsfase uitgeschakeld. Kort daarna kwamen Kokorin en Mamajev ook al negatief in het nieuws, omdat ze de uitschakeling zouden hebben gevierd met een peperduur champagnefestijn.

STER reclame