ANP

Hoe meer salaris een topbestuurder krijgt, hoe beter hij presteert. Dat zeggen onderzoekers van het CBS en Rijksuniversiteit Groningen. Ze namen de salarissen van bestuursvoorzitters bij zo'n 450 industriële bedrijven onder de loep en keken of er een verband is tussen salaris en prestaties.

Ze gebruikten verschillende gegevens om te zien hoe bedrijven en de bestuurders presteerden. Er werd bijvoorbeeld gekeken naar gegevens over de export, innovatie, productie. Ook werd gewerkt met vragenlijsten die door managers zijn ingevuld. Die resultaten werden gekoppeld aan de gegevens die bekend zijn over de salarissen. "Daaruit blijkt een verband tussen salaris en managementkwaliteit", zegt Harry Garretsen van de Rijksuniversiteit Groningen in het NOS Radio 1 Journaal, "Er moet meer onderzoek komen naar hoe dat precies komt, maar er is een verband."

Er zit wel een duidelijke grens aan de hoogte van het salaris en de prestaties. Bij salarissen boven de 600.000 euro per jaar presteren de bestuurders niet beter dan de minder-betaalden. "De bomen groeien niet tot in de hemel, daar zit een aftopping in", zegt Garretsen. Hij wil het onderzoek graag verbreden naar andere sectoren. In het onderzoek zijn alleen industriële bedrijven meegenomen en bijvoorbeeld geen banken.

Voetbaltrainers

Een andere conclusie uit het onderzoek is dat bestuurders niet te lang moeten aanblijven. Na verloop van tijd vallen de prestaties terug. "Het lijkt wat dat betreft op voetbaltrainers. Het is niet zo dat als je er al langer zit je het steeds beter doet. Na een jaar of zes, zeven vlakken de managementprestaties af."

STER reclame