AFP

Premier Netanyahu heeft het Israëlische leger opgedragen door te gaan met de grootschalige aanvallen op de Gazastrook als reactie op beschietingen vanuit Gaza.

Netanyahu nam zijn besluit na een overleg van het Israëlische veiligheidskabinet, dat voor het eerst in twee maanden bijeen was gekomen. Netanyahu zei na afloop dat de Hamas-regering in Gaza een hoge prijs zal betalen voor de raketaanvallen. Na het vijf uur durende beraad liet het kernkabinet weten dat de veiligheid van de staat en de inwoners van Israël op het spel staan.

Volgens het Israëlische leger zijn vanuit Gaza zeker 600 raketten afgevuurd. Zo'n 85 procent daarvan werd onderschept door het Israëlische anti-raketsysteem Iron Dome. In Israël kwamen drie burgers bij de raketaanvallen om het leven. Het gaat om de eerste Israëlische doden door een raketaanval sinds 2014.

16 doden

Israël heeft inmiddels luchtaanvallen uitgevoerd op zo'n 260 doelen in de Gazastrook. Daarbij zijn volgens Israël elf militanten omgekomen, onder wie een Hamas-leider. De man, Hamed Ahmed Khudari, zou verantwoordelijk zijn geweest voor het verspreiden van financiële hulp uit Iran onder militante groeperingen in Gaza.

Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid noemt een dodental van 16, onder wie vier burgers. twee van de doden zouden een zwangere vrouw zijn en haar nichtje van 1 jaar oud. Volgens Israël is hun dood veroorzaakt door een fout met een Palestijnse raket.

Onder leiding van Egypte en de VN spreken Israël en Palestijnse organisaties al sinds vorig jaar over deëscalatie aan de grens tussen Israël en de Gazastrook. De beschietingen over en weer van de afgelopen dagen zetten het overleg onder druk.

Een delegatie van de Verenigde Naties werkt met Egypte aan de hervatting van de gesprekken.

De speciale VN-gezant voor het vredesproces in het Midden-Oosten, Nikkolaj Mladenov, heeft de aanvallen vanuit Gaza veroordeeld. Op Twitter schrijft hij dat er genoeg Palestijnse en Israëlische slachtoffers zijn gevallen. "Het is tijd om te deëscaleren en terug te gaan naar de afspraken van de afgelopen maanden, voor het te laat is."

STER reclame