NOS Nieuws

Wekdienst Bevrijdingsdag: festivals in het hele land en de bekerfinale

Goedemorgen! Het is vandaag Bevrijdingsdag, en dus zijn in het hele land Bevrijdingsfestivals. En vanavond is in Rotterdam de finale om de KNVB Beker.

Vandaag vallen er van tijd tot tijd buien. Er staat een matige noordwestenwind. Het is fris, met 10 tot 12 graden.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het is vandaag Bevrijdingsdag. In 14 steden zijn de officiële Bevrijdingsfestivals, 's avonds is het Concert op de Amstel in Amsterdam. De NOS is er vandaag bij, met om 18.10 uur op NPO 1 de Nationale Viering Bevrijding vanuit Almere, om 20.23 uur het 5 mei-concert op de Amstel en om 23.15 uur op NPO 3 een verslag van de Bevrijdingsfestivals.
  • Willem II en Ajax strijden in de Kuip in Rotterdam om de KNVB Beker. De finale begint om 18.00 uur.

Wat heb je gemist?

In Wageningen is om middernacht op het 5 Mei Plein het bevrijdingsvuur ontstoken. Burgemeester Geert van Rumund gaf daarmee het startschot voor de viering van Bevrijdingsdag in het hele land. De burgemeester kreeg de bevrijdingsvlam van de Britse veteraan Raymond Lord, die betrokken was bij de bevrijding van verschillende Nederlandse plaatsen.

Overigens zijn vandaag op de meeste officiële Bevrijdingsfestivals mensen die lachgas willen gebruiken of verhandelen niet welkom, blijkt uit een rondgang van de NOS. Op sommige festivals worden mensen zelfs van het terrein gezet.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Het dodental van het opgelaaide geweld tussen Israël en Gaza is gestegen tot zeven. Volgens Palestijnse bronnen zijn zeker zes inwoners van de Gazastrook omgekomen, Israëlische media melden een Israëlische dode. Het geweld tussen beide partijen laaide gisteren op.
  • Noord-Korea heeft bevestigd dat het een oefening met raketsystemen heeft gedaan. Staatspersbureau KCNA meldt dat leider Kim Jong-un er zelf bij was. Aangenomen wordt dat Pyongyang met de oefening de druk op de VS wil vergroten in de onderhandelingen over denuclearisatie.
  • Bij een crash met een legerhelikopter in Venezuela zijn alle zeven inzittenden om het leven gekomen. De helikopter stortte zo'n 15 kilometer na het opstijgen neer. Het is niet duidelijk wat de oorzaak is.

En dan nog even dit:

25 jaar geleden ging Zuid-Afrika voor het eerst naar de stembus voor democratische verkiezingen. Nelson Mandela werd president en beloofde voor iedereen dezelfde kansen, ongeacht ras of huiskleur. Maar, voel je je als onderdeel van de 'Born Free Generation' wel echt vrij? Correspondent Elles van Gelder sprak drie jongvolwassenen in onderstaande shortdoc:

25 jaar na president Mandela: hoe gaat het met de Born Free Generation?

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl