Rook boven Rafah in de Gazastrook AFP

Het dodental van het opgelaaide geweld tussen Israël en Gaza is gestegen tot zeven. Volgens Palestijnse bronnen zijn zeker zes inwoners van de Gazastrook om het leven gekomen. Israëlische media melden dat een Israëlische man werd gedood door een raket uit Gaza op zijn huis in de kustplaats Ashkelon.

Volgens de Times of Israel is het de eerste Israëlische dode door een raketaanval sinds 2014. Onder de zes doden in Gaza zijn een zwangere vrouw en haar kind van 14 maanden.

Het geweld over en weer in het gebied, dat gisterochtend oplaaide, ging vannacht door. Volgens het Israëlische leger zijn vanuit Gaza inmiddels meer dan 400 raketten afgevuurd. Als vergelding heeft Israël gisteren en vannacht 180 doelen in de Gazastrook getroffen.

Bekijk hier beelden van de schade:

Grote schade aan gebouwen Gaza door raketinslagen

Vanwege de escalatie heeft de Israëlische premier Netanyahu de top van de veiligheidsdiensten bijeengeroepen voor spoedoverleg. Hamas, dat de Gazastrook bestuurt, zegt dat het een hoge functionaris naar Caïro heeft gestuurd voor bemiddeling onder leiding van Egyptische onderhandelaars.

Woede

De Turkse regering heeft woedend gereageerd op de Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook. Bij de aanvallen werd ook een gebouw getroffen waarin het Turkse staatspersbureau Anadolu een kantoor heeft.

In een verklaring spreekt het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken van aanvallen op willekeurige doelen waardoor veel onschuldige slachtoffers zijn gevallen. Volgens minister Cavusoglu gaat het om misdaden tegen de menselijkheid. Turkije roept de internationale gemeenschap op om de spanningen in de regio te doen verminderen vanwege deze "disproportionele acties" van Israël.

De Verenigde Staten hebben zich solidair verklaard met Israël. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat Israël het recht heeft om zich te verdedigen tegen "deze schandalige aanvallen" uit de Gazastrook.

STER reclame