NOS Sport

Nationale Sportherdenking: oorlog cynisch genoeg opkomst van rolstoelbasketbal

Bij het Olympisch Stadion in Amsterdam is voor de vijftiende keer de Nationale Sportherdenking gehouden. Dit jaar stond de plechtigheid in het teken van basketbal.

In toespraken van NOC*NSF-voorzitter André Bolhuis, de Amsterdamse sportwethouder Simone Kukenheim en basketballer Aron Royé van de Nederlandse 3x3-selectie werd stilgestaan bij de rol die basketbal tijdens en na de Tweede Wereldoorlog heeft gespeeld.

Zo was er aandacht voor Dick Schmüll, die in 1947 de Nederlandse Basketball bond oprichtte en ook in de oorlog belangrijk was voor de sport. Ook werd belicht hoe het basketbal dankzij Canadese militairen definitief doorbrak in Rotterdam, waar tijdens de oorlog in het geheim een competitie werd gespeeld.

Sport (en Audrey Hepburn) als therapeutisch middel voor oorlogshelden

Daarnaast werd tijdens de bijeenkomst gesproken over rolstoelbasketbal, dat na de oorlog populair werd als revalidatiemogelijkheid voor gewonde militairen.

"Het is een cynische waarheid dat de gehandicaptensport na de oorlog opbloeide, omdat er veel gehandicapten bij waren gekomen", aldus sporthistoricus Jurryt van de Vooren. "De rest van Europa kende het al van de Eerste Wereldoorlog, maar Nederland maakte voor het eerst kennis met mensen, vooral militairen, in een rolstoel."

"In het begin leefden mensen in een rolstoel vooral in anonimiteit, ze waren onzichtbaar", vervolgt Van de Vooren. "Het waren vooral soldaten die via lichaamsbeweging en sport therapeutisch herstel kregen. We vinden het nu heel normaal, maar medici begonnen toen te ontdekken hoe belangrijk dat is."

Kransen

De herdenking bij het beeld van Prometheus werd afgesloten met het leggen van vijf kransen door vertegenwoordigers van de gemeenste Amsterdam, de Nederlandse sport, Ajax en het Olympisch Stadion.

Vorig jaar stond de sportherdenking in het teken van de bokssport, in 2017 stond de zwemsport centraal.

Advertentie via Ster.nl