De Ligt over zijn debuut in 2016 tegen Willem II

Als de bekerfinale tussen Ajax en Willem II, morgenavond in De Kuip, net zo'n gedenkwaardige wedstrijd wordt als de laatste bekerontmoeting tussen beide ploegen, is er voor de Amsterdammers genoeg om naar uit te kijken.

Op woensdag 21 september 2016 wint Ajax in de eerste ronde thuis met 5-0 van Willem II. Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong - de sterkhouders van nu - maken samen met Abdelhak Nouri die dag hun debuut voor de Amsterdammers in een officiële wedstrijd. De Ligt en Nouri scoren zelfs.

Daarnaast viert Hakim Ziyech zijn eerste treffer in het rood-wit.

Bekijk hieronder een fotoserie van de gedenkwaardige bekeravond.

Ajax-trainer Peter Bosz grijpt het bekerduel met Willem II aan om flink wat basisspelers rust te gunnen en een aantal talenten een kans te geven. "Ik wilde andere spelers aan het werk zien. Nou, dat gebeurde ook", zegt de huidige trainer van Bayer Leverkusen.

De Ligt - pas 17 jaar oud - wordt een dag voor de wedstrijd tegen Willem II in het kantoor van Bosz geroepen. Tot zijn verbazing krijgt de verdediger te horen dat hij een basisplaats heeft.

"Voor mij was De Ligt natuurlijk geen onbekende meer", aldus Bosz. "Ik kreeg hem mee op trainingskamp toen hij zestien was. Daarna hebben we hem samen met Kasper Dolberg bij de selectie gehouden, want je zag wel dat hij aardig kon ballen."

Bosz zag direct dat 16-jarige De Ligt 'aardig kon ballen'

De Ligt kopt tegen Willem II - na de 1-0 van Riechedly Bazoer - uit een corner van Ziyech de 2-0 binnen. Ziyech maakt later zelf de 3-0 en wordt direct na zijn eerste goal voor Ajax vervangen door Nouri.

Een minuut voor tijd dwingt de invaller een vrije trap af. Die mag hij zelf nemen van Lasse Schöne, die al de 4-0 heeft gemaakt. "Maar dan moet je wel raak schieten", roept de Deen nog. En dat doet Nouri: 5-0.

Bosz valt stil als het over Nouri gaat

Nouri wordt die hele dag door zijn broer op camera vastgelegd. Het zijn beelden die gekoesterd worden nu de Ajacied blijvende hersenschade heeft. Alleen al bij het horen van de naam Nouri schiet ook Bosz meteen vol. "Dat stijgt boven iedereen en alles uit."

Oud-Ajax-coach Bosz valt stil bij het horen van de naam Nouri

Ook de 19-jarige De Jong debuteert die avond voor Ajax. Uitgerekend tegen zijn oude club Willem II. Hij komt elf minuten voor tijd in het veld voor Bazoer, maar speelt een onopvallende wedstrijd.

Bosz is in die periode ook nog niet overtuigd van hem. "Ik heb in het begin heel veel met hem gesproken. Ik vond dat hij te veel liep met de bal. Hij moest 'm sneller laten lopen en bij de omschakeling eerder druk zetten. Daar stond-ie voor open."

"Frenkie is voetbalslim, maar ook in het dagelijks leven intelligent, Dat betekent dat je als trainer niet met onzin moet komen. Hij durft dan ook te zeggen dat hij het er niet mee eens is. En dat is goed", aldus de coach die met Ajax in 2017 de Europa League-finale haalde.

STER reclame