NOS Nieuws

Voor het eerst drie zwarte winnaars bij bekende missverkiezingen VS

Voor het eerst in de geschiedenis hebben drie zwarte vrouwen de meest toonaangevende missverkiezingen in de Verenigde Staten gewonnen. Advocaat Cheslie Kryst (28) uit North-Carolina completeerde het trio vrijdag met haar overwinning in de Miss USA-verkiezing.

Eerder deze week won de 18-jarige Kaleigh Garris de Miss Teen USA, de verkiezing voor meisjes van vijftien tot negentien jaar. En in november vorig jaar werd de 23-jarige Nia Franklin gekroond tot Miss America 2019. De winnaar van die verkiezing krijgt een studiebeurs van 50.000 dollar.

Cheslie Kryst, die de kroon van Miss USA 2019 draagt, ziet haar overwinning als iets bijzonders. "Mijn generatie is de eerste die zich vooruitstrevend opstelt als het gaat om diversiteit en krachtige vrouwen." Kryst mag na haar overwinning meedoen aan de Miss Universe-verkiezing.

De oudste van de drie verkiezingen is de Miss America-verkiezing, die sinds 1921 bestaat. Zwarte vrouwen mochten daar tot 1941 niet aan meedoen. In de regels stond dat deelnemers wit moesten zijn. Pas in 1970 had de Miss America-verkiezing voor het eerst een zwarte deelnemer. In 1983 werd de verkiezing voor het eerst door een zwarte vrouw gewonnen.

Ook bij de andere missverkiezingen duurde het lang voordat een zwarte vrouw tot winnaar werd gekroond. De Miss USA-verkiezing bestaat sinds 1952; de eerste zwarte winnaar was er in 1990. En de Miss Teen USA-verkiezing, die sinds 1983 bestaat, werd in 1991 voor het eerst door een zwart meisje gewonnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl