Jordens Peters en Adrie Koster van Willem II en Erik ten Hag en Matthijs de Ligt van Ajax blikken vooruit op de bekerfinale
NOS Voetbal

Ajax onderschat Willem II niet: 'Meer spanning voor bekerfinale dan voor CL'

Ajax en Willem II zijn alle twee op oorlogssterkte voor de bekerfinale van komende zondag. Of Ajax ook daadwerkelijk in de sterkst mogelijke formatie gaat spelen, wilde trainer Erik ten Hag op de persconferentie nog niet kwijt.

Ten Hag zou spelers kunnen sparen met het oog op de return in de halve finale van de Champions League tegen Tottenham Hotspur. "We zijn topfit, er zit voldoende tijd tussen afgelopen dinsdag en komende zondag. Ik zie het ook niet als rust geven als bepaalde spelers niet in de basis staan. Wij gaan een elftal opstellen dat van Willem II moet winnen", zei Ten Hag.

Wellenreuther op tijd fit?

Bij Willem II is de vraag of penaltykiller Timon Wellenreuther op tijd is hersteld van zijn blessure. De doelman, die in de halve finale tegen AZ drie penalty's stopte, miste de laatste twee wedstrijden van Willem II door een heupblessure.

"Het ziet er goed uit", vertelde Willem II-trainer Adrie Koster. "Hij heeft de laatste twee dagen meegetraind en daar kwam geen reactie op. Ik verwacht dat hij fit is. Maar ik hoop dat het zondag geen penalty's worden, maar dat wij het eerder kunnen beslissen."

Ten Hag en Koster geven elkaar uitgebreid complimenten

Koster is vol lof over Ajax en zijn collega Ten Hag. "Hij heeft er echt een team van gesmeed. Ze spelen goed voetbal in de echte Ajax-stijl. Het is een ploeg die op en top kan presteren op momenten dat het moet. Ze mogen de andere prijzen winnen, maar deze prijs mag naar ons."

Ten Hag is op zijn beurt complimenteus over Willem II en hij is tevens op zijn hoede. "Ze zullen tot de tanden toe gewapend zijn. Het is de kans van hun leven. Willem II heeft mij dit seizoen positief verrast. Ze waren de laatste jaren wat kleurloos, maar nu is het een attractieve ploeg met aantrekkelijke spelers."

Motivatie is groot bij De Ligt

Ook de aanvoerders van beide teams, Matthijs de Ligt (Ajax) en Jordens Peters (Willem II), schoven aan op de persconferentie. De Ligt weet dat zijn team favoriet is, maar ziet ook een valkuil. "Dat zit 'm in de energie die wij in een wedstrijd stoppen. De kunst is om elke wedstrijd te brengen wat we kunnen", volgens De Ligt.

"In de Champions League kunnen we dat. Maar in de eredivisie zaten er ook mindere wedstrijden tussen. De motivatie bij ons is groot, het kan voor velen bij ons de eerste prijs in hun carrière zijn."

De Ligt: 'Meer zenuwen voor bekerfinale dan in Champions League'

Dat zorgt voor een andere spanning, erkent De Ligt. "Ik heb misschien wel meer spanning dan voor de Champions League. Tegen Real en Juventus waren we underdog. Dan ga je lekkerder een wedstrijd in. Zondag hebben we de favorietenrol, dat voelt anders. Je voelt de druk van het moeten winnen."

'Wij moeten topwedstrijd afleveren'

Waar de spelers van Ajax nog in de race zijn voor drie prijzen en er in de toekomst nog vele kunnen winnen, is het voor de Willem II-spelers misschien wel de enige kans in hun leven op een echte prijs.

Peters: "Wij weten niet precies wat we moeten verwachten. Het is voor veel jongens de eerste finale. Ik hoop dat wij een soort onbevangenheid hebben. We moeten een topwedstrijd afleveren. En in finales gaat het ook om andere zaken. Wie het graagst wil winnen bijvoorbeeld. Daar zal het bij ons niet aan liggen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl