1-mei-betogers in Parijs Reuters

Een ziekenhuis in Parijs heeft aangifte gedaan nadat betogers gisteren hadden geprobeerd de intensive care binnen te komen. Ook zouden demonstranten verschillende computers kapot hebben gemaakt en apparatuur hebben gestolen. De Franse ziekenhuisautoriteiten zeggen dat een ramp is voorkomen.

Het Pitié Salpêtrière-ziekenhuis lag aan de route van de demonstranten. "Rond 16.00 uur forceerden de demonstranten het hek van het ziekenhuis", vertelt correspondent Frank Renout. Toen ze binnen waren, gingen verschillende betogers een trap op en probeerden een deur te forceren. "Dit was de nooduitgang die leidde naar de intensive care van het ziekenhuis."

Personeel probeerde uit alle macht de deur dicht te houden, om te voorkomen dat ze binnen zouden dringen. "Dit duurde enkele minuten, en toen arriveerde de politie", zegt Renout. In totaal 32 demonstranten zijn aangehouden.

'Niet voor rede vatbaar'

Het is onduidelijk wie de betogers precies waren. Sommigen van hen droegen gele hesjes en anderen waren gemaskerd. Betogers hebben op sociale media verklaard dat ze het ziekenhuis zijn binnengegaan om te ontsnappen aan politieacties. De politie zette onder meer een waterkanon en traangas in tijdens de demonstraties.

De ziekenhuisdirectrice spreekt van "betogers die niet voor rede vatbaar waren" en zich agressief gedroegen. Een anesthesist van het ziekenhuis verklaarde tegenover de Franse zender BFM dat iedereen erg geschokt was. Ook de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Christophe Castaner, verafschuwt de acties van de demonstranten. Hij spreekt van een aanslag.

STER reclame