Rechercheurs zochten maandag in een verlaten kopermijn naar lichamen
NOS NieuwsAangepast

Minister Cyprus stapt op om laksheid politie in seriemoordenzaak

De minister van Justitie van Cyprus, Ionas Nicolaou, heeft ontslag genomen. Hij neemt de verantwoordelijkheid voor fouten van de politie in de seriemoordenzaak die vrijdag aan het licht kwam.

Nicolaou vindt dat de politie te laks op de vermissing van de vermoorde buitenlandse vrouwen heeft gereageerd. "Het is een zaak van geweten en principe", zei hij.

De chef van de nationale politie heeft morgen een gesprek met president Anastasiades. Er wordt gespeculeerd dat ook de politiechef zal moeten opstappen. De president ontmoet morgen ook ambassadeurs van de landen van herkomst van de vrouwen. Hij zal dan excuses aanbieden voor de fouten die zijn gemaakt.

Dating-app

Vrijdag meldden Cypriotische media dat een legerofficier de moord op vijf vrouwen en twee meisjes heeft bekend. De 35-jarige officier zat al twee weken vast. "Ik verveel me. Ik wil naar de gevangenis", zou hij hebben gezegd. "Geef me wat papier, dan kan ik het allemaal opschrijven."

De vrouwen waren naar Cyprus gekomen om te werken. De man legde contact met hen via een dating-app. Dat brak hem op, toen half april het lichaam van een Filipijnse vrouw werd gevonden. Vier van zijn slachtoffers kwamen uit de Filipijnen, twee uit Roemenië en een uit Nepal.

Kopermijn

De man zegt dat hij drie van zijn slachtoffers in koffers in een vergiftigd meer bij een voormalige kopermijn heeft gedumpt. Zondag werd daar een koffer met het lichaam van een vrouw gevonden. Vermoedelijk is dat het lichaam van de Roemeense, de moeder van een 8-jarig meisje. Beiden worden sinds september 2016 vermist. De politie sluit ook niet uit dat het om een Filipijnse gaat die in december 2017 verdween.

Al eerder werden de lichamen van twee andere Filipijnse vrouwen uit een mijnschacht gehaald. Ze waren geboeid en naakt in lakens gewikkeld. Het 6-jarige dochtertje van een van hen wordt nog vermist. Het lichaam van een vierde vrouw, vermoedelijk de Nepalese, werd op een schietbaan van het leger gevonden, eveneens geboeid, naakt en in lakens gewikkeld. Naar drie lichamen wordt nog gezocht.

De politie sluit niet uit dat de man meer slachtoffers heeft gemaakt. Dossiers van niet opgeloste misdrijven uit de afgelopen drie jaar worden opnieuw bekeken.

Kritiek

De bekentenis van de man en de vondst van de lichamen heeft tot kritiek op politie en justitie geleid. Op Cyprus werken relatief veel buitenlandse vrouwen, vooral uit de Filipijnen. De politie zou vermissingen van buitenlandse vrouwen onvoldoende aandacht geven.

De krant Cyprus Mail beticht de politie van een "compleet gebrek" aan professionaliteit, het ontbreken van plicht en verantwoordelijkheidsgevoel, "absolute luiheid" en "racistische onverschilligheid" ten aanzien van buitenlandse vrouwen die op Cyprus een bestaan proberen op te bouwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl