Lionel Messi loopt juichend weg na de 2-0

Magistrale Messi schiet Barcelona naar ruime zege op Liverpool

FC Barcelona heeft een grote stap gezet om voor de zesde keer de finale van de Champions League te halen. De Catalanen waren in de heenwedstrijd tegen Liverpool vooral heel effectief en hebben natuurlijk Lionel Messi, die twee keer scoorde: 3-0.

Liverpool mocht het door het missen van een aantal riante kansen zichzelf aanrekenen dat het in Camp Nou geen felbegeerd uitdoelpunt maakte.

Enerverende eerste helft

In een enerverende eerste helft had Barcelona aanvankelijk de zaken redelijk onder controle, maar dook Liverpool regelmatig op voor het doel van Marc-André ter Stegen.

De Catalanen, die met hun oudste Champions League-opstelling (29 jaar en 210 dagen) ooit aantraden, kwamen na 26 minuten voorsprong dankzij Luis Suárez.

Luis Suárez viert zijn 1-0 tegen Liverpool

De oud-spits van Liverpool verraste Virgil van Dijk en Joel Matip door de bal na een heerlijke voorzet van Jordi Alba over de uitkomende doelman Alisson te wippen.

Sadio Mané vergat daarna voor het af en toe prima voetballende Liverpool het felbegeerde uitdoelpunt te maken. De Senegalees faalde oog-in-oog met Ter Stegen en schoot hopeloos over.

Engelse frustraties

De Engelse frustraties werden na rust nog groter. Liverpool had het betere van het spel, maar wist via James Milner en Mohamed Salah niet te scoren.

Virgil van Dijk (rechts) duelleert met Lionel Messi

Het doelpunt viel in de 75ste minuut wel aan de overkant toen Luis Suárez de bal met zijn knie tegen de lat werkte, maar Messi in de rebound simpel kon binnen tikken.

De Argentijn vergrootte het Catalaanse feest door met een hard geschoten vrije trap de 3-0 binnen te schieten. Vanaf ruim 25 meter suisde de bal in de kruising. Het betekende voor Messi zijn zeshonderdste officiële doelpunt in dienst van Barcelona.

Hij komt daarmee op gelijke hoogte met Cristiano Ronaldo, die afgelopen week zijn zeshonderdste officiële doelpunt in zijn carrière in clubverband maakte.

Dat het niet de avond van Liverpool was, werd in de slotfase wel duidelijk toen ook invaller Roberto Firmino een opgelegde kans miste en Salah ook in de rebound niet scoorde en de paal raakte.

Het had in de 96ste minuut zelfs nog 4-0 kunnen worden. In een counter legde Messi de bal panklaar voor Ousmane Dembélé, die de bal slap in de handen van doelman Alisson schoot.