KV Mechelen viert feest NOS

Met een heldenrol voor keeper Michael Verrips heeft KV Mechelen beslag gelegd op de Belgische beker. En dat met een club die niet op het hoogste niveau actief is.

Mechelen schakelde onderweg naar de finale al drie eersteklassers uit en met AA Gent sneuvelde woensdagmiddag ook de vierde (2-1). Van de drie Nederlanders (Michael Verrips, Arjan Swinkels en Lucas Bijker) die bij Mechelen aan de aftrap verschenen, werd keeper Verrips als eerste aan het werk gezet.

De voormalige keeper van MVV, Sparta en FC Twente liet zich van afstand echter niet verrassen. Kort daarna was hij kansloos geweest als Vadis Odjidja van dichtbij tussen de palen had gemikt.

Gent kwam na een halfuur alsnog op voorsprong. Jean-Luc Dompé werkte de bal vanuit een scrimmage binnen, nadat Swinkels op de lijn in eerste instantie nog knap had gered. Maar de vraag was of deze treffer wel had mogen tellen.

VAR

Een halve minuut eerder had Mechelen een corner moeten krijgen, toen Thomas Kaminski een zwabberbal van Nikola Storm via de paal over de achterlijn tikte. Uit de onterecht toegekende doeltrap werd de aanval voor de 1-0 opgezet. Discussies over de VAR laaiden meteen weer op, want de videoscheidsrechter mocht hier volgens de regels niet ingrijpen.

Storm haalde zijn gram een paar minuten later, toen hij met een volley de gelijkmaker op het bord zette. Rob Schoofs kreeg daarna een vrije schietkans voor nog een Mechelse treffer.

De Nederlandse KV Mechelen-keeper Michael Verrips juicht NOS

Gent drong na rust aan, maar Germán Mera kopte Mechelen verrassend op voorsprong. Daarna onderscheidde Verrips zich met enkele knappe reddingen en was ook Bijker met een cruciale ingreep nog van grote waarde.

Terwijl Gent aandrong, kreeg Mechelen aan de overkant alle ruimte om het duel vroegtijdig te beslissen. Goals vielen er in de levendige slotfase echter niet meer.

Swinkels: 'Los van wat er gaat gebeuren, die beker heb je voor altijd’

"Vanaf de 2-1 was het pompen of verzuipen en hopen dat we het over de streep zouden trekken", zei Swinkels na afloop. "Als je dit presteert met een ploeg uit de tweede klasse, dan mag dit gevierd worden."

Voor Mechelen is het de tweede beker in de clubhistorie. In 1987 maakte Piet den Boer de winnende toen het elftal werd getraind door Aad de Mos. Het is nog de vraag of er opnieuw Europees mag worden gespeeld.

Mogelijk hangt de club een straf boven het hoofd wegens betrokkenheid bij matchfixing. Swinkels: "Los van wat er gaat gebeuren, die beker heb je voor altijd."

Verslaggever Matthijs Weststrate was woensdag bij de wedstrijd en maakte de volgende reportage:

KV Mechelen tussen hoop en vrees, maar die beker pakken ze niet meer af Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

STER reclame