Keizer Naruhito en keizerin Masako na de troonsbestijging Reuters

Nieuwe keizer Japan bidt voor wereldvrede in het Reiwa-tijdperk

time icon

In zijn eerste toespraak na zijn troonsbestijging heeft de nieuwe Japanse keizer Naruhito gezegd dat hij zich wil inzetten voor vrede en dicht bij het volk wil staan. Hij volgt daarbij naar eigen zeggen zijn vaders voorbeeld.

De 59-jarige Naruhito volgde om middernacht in Japan zijn vader Akihito op. De troonsbestijging werd vanochtend bezegeld met een korte ceremonie waarbij hij onder meer het keizerlijke zwaard en juweel kreeg overhandigd.

Bekijk hieronder de toespraak van de nieuwe Japanse keizer:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Nieuwe keizer bidt voor geluk en toekomst van Japan

Met zijn aantreden is ook het nieuwe Reiwa-tijdperk in Japan begonnen. 'Reiwa' betekent 'mooie harmonie'.

In zijn korte toespraak in het keizerlijk paleis zei Naruhito dat hij bidt voor "geluk voor het volk, vooruitgang voor het land en wereldvrede".

Hij betuigde ook dank aan zijn vader en sprak lovend over diens leven in dienst van het volk. "Mijn vader heeft altijd het Japanse volk gediend. Hij heeft een groot werk verricht als keizer."

Gisteren deed de 85-jarige Akihito als eerste keizer in meer dan 200 jaar afstand van de troon. Dat hij zou aftreden was al zo'n anderhalf jaar bekend. Hij kampt met gezondheidsproblemen.

In deze tweet staat de volledige tekst van de toespraak van Naruhito:

STER Reclame