Apeldoorn herdenkt aanslag Koninginnedag van tien jaar geleden

time icon

Met witte rozen, kaarsjes en bijeenkomsten is vandaag stilgestaan bij de aanslag op Koninginnedag in 2009 in Apeldoorn.

In de middag was er een besloten bijeenkomst voor nabestaanden, slachtoffers en hun familieleden. Ook prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven waren daarbij. Zij hielden de afgelopen tien jaar contact met verschillende betrokkenen.

Na een gezamenlijke lunch ging het gezelschap naar het herdenkingsmonument met glazen ballonnen dat na de aanslag werd neergezet. Daar werden witte rozen gelegd:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Nabestaanden herdenken slachtoffers Koninginnedag-drama

In de Grote Kerk was een openbare herdenking. Een officieel programma was er niet, maar mensen konden er terecht om een kaars te branden of bloemen te leggen. Enkele honderden mensen maakten daar gebruik van. Volgens de gemeente was er "een mooie, warme en ongedwongen sfeer".

In de kerk stonden ook twee vitrines met kaarten, brieven en knuffels die in 2009 bij de Naald in Apeldoorn werden gelegd, schrijft Omroep Gelderland.

Het is vandaag exact tien jaar geleden dat de 38-jarige Karst Tates uit Huissen met zijn auto het publiek inreed tijdens Koninginnedag in Apeldoorn. Hij had het gemunt op een bus met daarin de leden van de koninklijke familie, maar kwam tot stilstand tegen het monument De Naald.

Zeven omstanders kwamen om, tientallen anderen raakten gewond. Ook Tates zelf kwam bij de aanslag om het leven.

Dit is een artikel van

STER Reclame