Het bevrijdingsvuur in Wageningen ANP
NOS Nieuws Binnenland

Toch het Wilhelmus bij bevrijdingsconcert Winterswijk

Het bevrijdingsconcert in Winterswijk, aanstaande zondag, wordt toch geopend met het Wilhelmus. Het concert begint wanneer lopers het bevrijdingsvuur binnendragen. In het verleden werd dan altijd het Wilhelmus gespeeld, maar de organisatie liet gisteren weten dat ze dat niet gepast vond bij een internationale viering. Bij het concert zijn ook gasten uit buurgemeenten in Duitsland uitgenodigd.

Dat het volkslied niet zou worden gespeeld riep veel reacties op. Meerdere Kamerleden waren er verontwaardigd over en CDA-Kamerlid Omtzigt twitterde vanmorgen naar de burgemeester van Winterswijk, Joris Bengevoord, de vraag of het niet mogelijk was het Wilhelmus toch te spelen.

Aan het AD heeft een woordvoerder van de gemeente laten weten dat de burgemeester daarop contact heeft gehad met de organisatie en toen te horen heeft gekregen dat het Wilhelmus toch wordt gespeeld.

Bevrijdingsvuur

Het bevrijdingsvuur wordt sinds 1948 ieder jaar om middernacht in Wageningen ontstoken. Dat symboliseert de overgang van herdenken, op 4 mei, naar het vieren van de vrijheid. Vanuit Wageningen wordt het vuur traditiegetrouw door estafettelopers naar andere plaatsen gebracht.

STER reclame