NOS NieuwsAangepast

Belgisch protest om vermoeden misbruik loopt uit de hand

Bij een Franstalige basisschool in Schaarbeek, bij Brussel, zijn voor de tweede dag op rij zo'n honderd betogers op de been geweest. Ze vermoeden dat een meisje van 4 op de school is misbruikt, omdat in haar ondergoed een bloedvlek is aangetroffen. Het Belgische parket weerlegt dit. Onderzoek zou uitwijzen dat het bloed door een infectie komt.

Het weerhield de betogers niet flink tekeer te gaan. Ouders en jongeren gooiden met eieren en flessen. 's Middag heeft de politie zelfs traangas ingezet.

De betogers willen dat de schooldirectie wordt ontslagen en dat de school dichtgaat. De demonstranten komen vooral uit de Guinese gemeenschap, waartoe ook de ouders van het meisje behoren.

Infectie

De moeder van het kind ging na de vondst van de vlek een paar keer naar het ziekenhuis. Vanochtend meldde het Belgische parket dat het eerste onderzoek heeft uitgewezen dat het bloed afkomstig was van verwondingen door een infectie, en niet van seksueel misbruik. Strafrechtelijke misdrijven zijn niet vastgesteld, zegt een woordvoerder van het parket tegen Het Laatste Nieuws.

Betogers betwijfelen die verklaring. Een vertegenwoordiger zegt tegen de Belgische krant een advocaat in de arm te nemen om de zaak uit te zoeken.

School dicht

Als gevolg van alle consternatie blijft de school de rest van de week dicht, zegt de burgemeester van Schaarbeek. Morgen, op de Dag van de Arbeid, zou de school al dicht blijven. Donderdag en vrijdag worden daar nu aan toegevoegd.

"Dat is nodig om de rust te doen terugkeren voor de kinderen en het personeel van de school", zegt hij tegen persbureau Belga. "De betogers hebben zich zo gewelddadig opgesteld dat het niet mogelijk was om de rust te bewaren. We moeten zorgen dat alle ouders het vertrouwen in de school terugwinnen.''

Ook gisteren werd gedemonstreerd:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl