NOS Nieuws

Hoge parkeerkosten bij ziekenhuizen: 'Ik word er knettergek van'

  • Elvis Delsink

    redacteur Online

  • Elvis Delsink

    redacteur Online

Mensen die een langere periode vaak in het ziekenhuis moeten zijn, zijn soms honderden euro's kwijt om hun auto weg te zetten. Voor seniorenorganisatie KBO-PCOB is de maat vol. Ze zijn een petitie gestart om een einde te maken aan de oplopende parkeerkosten.

We spraken met twee patiënten over hun ervaringen.

"Op zich valt een tientje hier en een tientje daar wel mee, maar als je dat op een gegeven moment bij elkaar optelt, dan schrik je toch wel even", zegt Kirsten van Miltenburg-Jonkers. Ze lag vorige maand ruim twee weken in het ziekenhuis van Nieuwegein. Van Miltenburg-Jonkers is al een tijd ziek.

De kostenpost voor het parkeren was 100 euro. "Mijn man kwam twee keer per dag langs, soms wel vaker als dat nodig was." Pas nadat ze al een aantal dagen in het ziekenhuis had gelegen, kwam ze erachter dat haar man ook een weekkaart had kunnen kopen. "Maar dat stond nergens aangegeven."

Kirsten van Miltenburg-Jonkers

De parkeerkosten bij ziekenhuizen in het hele land lopen nu behoorlijk uiteen, concludeerde directeur Manon Vanderkaa van KBO-PCOB vanochtend. Bij sommige ziekenhuizen kunnen mindervalide patiënten kosteloos parkeren, maar dat is niet overal het geval.

Van Miltenburg-Jonkers wordt er naar eigen zeggen "knettergek" van. Ze zit in een rolstoel en volgens haar wordt bij ziekenhuizen vaak niet aangegeven of er betaald moet worden voor een invalidenplek. "Bij een ziekenhuis in Amsterdam kwam ik er bijvoorbeeld pas laat achter dat ik gratis kon parkeren." Maar de receptie kon haar niet verder helpen. "Toen moest ik bij de beveiliging informeren hoe het nou zat met die parkeertickets."

Het openbaar vervoer is voor Van Miltenburg-Jonkers geen optie. "Met een rolstoel in de trein zitten, wil je niet", zegt ze.

Wil Hofman uit Spijkenisse was vorig jaar liefst 240 euro kwijt aan parkeerkosten. Ze bezoekt sinds ze in 2017 werd gediagnosticeerd met kanker het Erasmus MC in Rotterdam. Soms tot wel 2 of 3 keer per week. Ze weet de kostenpost uit haar hoofd omdat ze hoopte dat ze de gemaakte reiskosten kon aftrekken bij de Belastingdienst. "Maar dat bleek niet het geval", vertelt ze.

Hofman kreeg in het ziekenhuis immunotherapie, een behandeling met medicijnen die een afweerreactie tegen kankercellen stimuleert. Door die behandeling kreeg ze last van diabetes type 1. Daardoor moest ze vorig jaar vaker dan voorheen naar het ziekenhuis. Hofman zegt er versteld van te staan hoe hoog het prijskaartje voor het parkeren bij een ziekenhuis kan uitvallen.

"Als je een keer parkeerkosten moet maken omdat je, zeg eens, iets aan je grote teen hebt, dan is dat nog wel betaalbaar", zegt ze. "Maar bij mij zullen de kosten ieder jaar weer hoog uitvallen."

Parkeren bij alle ziekenhuizen gratis

Beide vrouwen staan achter de petitie van de seniorenorganisatie. Van Miltenburg-Jonkers zou het liefst willen dat parkeren bij alle ziekenhuizen gratis wordt. Al begrijpt ze dat zoiets in een stad als Amsterdam niet altijd mogelijk is. "Als een ziekenhuis in een drukke buurt lage tarieven hanteert, dan is het verleidelijk voor bijvoorbeeld buurtbewoners om hun auto daar te parkeren."

KNO-PCOB wil de petitie aanbieden aan de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en aan de Tweede Kamer. "Zij zijn wat ons betreft aan zet om hier wat aan te doen", liet de organisatie eerder vandaag weten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl