NOS Nieuws

Zwoegen op wiskunde: steeds meer scholieren volgen examentraining

Terwijl de meeste middelbare scholieren op dit moment genieten van de meivakantie, zwoegen anderen voor het eindexamen. En dat gebeurt niet alleen op zolderkamertjes: veel leerlingen volgen een speciale examentraining.

Uit een rondgang van NOS Stories langs de vijf grootste bijlesbureaus in Nederland blijkt dat steeds meer scholieren kiezen voor zo'n extra cursus. Bij elk bureau volgen een paar duizend leerlingen een of meerdere vakken.

"We zien een stijging van zo'n 30 à 40 procent in vergelijking met vorig jaar. Dus er zijn een hoop extra leerlingen die dit jaar behoefte hebben aan extra lessen", zegt Wieger Maris van trainingsbureau Erasmus Examentraining.

Hogere cijfers

Ook bij Eindsprint Examentraining melden zich jaarlijks tussen de 1500 en 2000 leerlingen aan, waarvan het merendeel nu in de meivakantie een examentraining volgt. "Dat is bijna de helft meer dan vorig jaar", zegt Jelle Boersma.

Tijdens de één- of tweedaagse cursus van Eindsprint Examentraining wordt alles nog een keer herhaald wat voor het eindexamen van belang kan zijn. Scholieren krijgen de stof nog een keer uitgelegd, maar gaan ook zelfstandig aan de slag. Trainingen voor bètavakken als natuurkunde of scheikunde zijn populair, maar vooral de wiskundecursussen zitten tijdens de eindexamenperiode bomvol.

Erasmus Examentraining belooft met hun cursus dat scholieren sowieso gaan slagen. "We zien dat leerlingen na een tweedaagse training gemiddeld 1.7 punt omhoog gaan. Daarom hebben we een slagingsgarantie in het leven geroepen", zegt Maris.

NOS Stories ging langs bij zo'n eindexamentraining wiskunde:

Deze leerlingen volgen een extra training wiskunde

Nandili is een van de leerlingen die zo'n eindexamentraining wiskunde volgt. "Of ik mijn examens haal, hangt heel erg af van wiskunde. Ik heb het afgelopen jaar niet heel veel gedaan, dus dan moet je nu op de blaren zitten. Daarom is een examentraining chill, want je krijgt extra lessen met uitleg en oefeningen. Dat geeft je een zekerder gevoel voor als je straks het eindexamen in gaat", zegt ze.

De havo-scholiere vindt het vak niet per se moeilijk. "Je hebt onderdelen die wat lastiger zijn, maar ik merk dat als ik er moeite voor doe, dat ik wel een voldoende haal."

Voor Robert-Jan is dat anders. Hij vindt wiskunde wel erg lastig. "Het zijn heel veel regels die je moet onthouden. Kennis is stap één, maar dan moet je het ook nog eens toepassen. Dat maakt het ingewikkeld."

Maar zo'n examentraining helpt hem wel, vooral met lastige onderdelen zoals rekenen en algebra. "Je zit met meerdere mensen, dus je kunt elkaar helpen. Daarnaast biedt het je overzicht en geeft het je extra zekerheid voor het eindexamen", zegt Robert-Jan.

NOS Stories helpt scholieren hun examens door met dagelijkse eindexamenspreekuren op Instagram. Leraren beantwoorden live vragen over de populairste vakken. Weten wanneer welk examen aan de beurt is? Check het overzicht hieronder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl