De beschadigde Notre-Dame in de steigers AFP

Ruim 1100 architecten, conservatoren en kunsthistorici van over de hele wereld roepen de Franse president Macron op om de tijd te nemen voor de wederopbouw van de Notre-Dame. Ze doen de oproep in een open brief in de Franse krant Le Figaro.

De Parijse kathedraal is voor een deel verwoest na een grote brand twee weken geleden. Macron heeft aangekondigd dat de herbouw binnen vijf jaar moet zijn voltooid. "De Notre-Dame wordt nog mooier", voegde hij eraan toe.

Om haast te kunnen maken met de wederopbouw nam de Franse regering vorige week een noodwet aan. Op deze manier hoeft er bijvoorbeeld geen rekening te worden gehouden met regels voor het behoud van beschermd erfgoed.

Politieke agenda

Volgens correspondent Frank Renout moet er veel waarde worden gehecht aan de oproep in Le Figaro. "Deskundigen uit de VS, Duitsland en Japan die een open brief schrijven van een halve pagina. Dat gebeurt niet iedere dag. Het is een belangrijke oproep."

De deskundigen maken zich zorgen. "Ze willen dat de restauratie goed wordt uitgevoerd. Er moet eerst worden gekeken wat de problemen zijn in de kathedraal en hoe die hersteld moeten worden. Daarna moet er pas worden gekeken hoe snel dat kan gebeuren", vertelt Renout.

De schrijvers van de open brief waarschuwen dat de herbouw van de kathedraal geen onderdeel moet worden van een politieke agenda. "Het gaat om een wereldberoemd monument met historische waarde. De renovatie moet daarbij passen", zegt Renout.

Niet veilig

Politie en justitie zijn nog altijd bezig met het onderzoek naar de brand. Het gaat mogelijk nog maanden duren voordat de kathedraal veilig wordt verklaard.

Voor de wederopbouw is inmiddels al een miljard euro opgehaald. Renout: "Dat is meer dan genoeg geld om de Notre-Dame te restaureren. Er hebben zich inmiddels andere kerken en monumenten gemeld die het geld dat overblijft wel kunnen gebruiken."

De Franse regering gaat in elk geval aan architecten uit Frankrijk en het buitenland vragen om een nieuw ontwerp voor de torenspits te maken. De 90 meter hoge spits stortte tijdens de brand in. De architecten krijgen veel vrijheid. Het hoeft geen replica van de oude torenspits te worden.

Parijs ontwaakt met beeld van uitgebrande Notre-Dame

STER reclame