Minister Hillen van Defensie heeft begrip voor de gevoelens van Kamerleden over de mislukte evacuatie in Libië. Hij laat zich niet uit over de verontwaardiging bij sommige Kamerleden over de gang van zaken.

"Ik ben ook vaak verontwaardigd geweest als Kamerlid," zei Hillen voor het begin van de ministerraad. "Ik kan me hun gevoelens heel goed voorstellen."

Ingenieur

De Tweede Kamer krijgt vanmiddag mogelijk antwoord op zo'n 120 vragen over de mislukte evacuatie in Libië. Drie Nederlandse militairen probeerden eind februari met een helikopter een Nederlandse ingenieur en een Zweedse lerares te evacueren van het strand van Sirte. Deze poging mislukte en de militairen hebben bijna twee weken gevangen gezeten.

Donderdag werd meer bekend over het optreden van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD), die voor informatie was benaderd door de bemaning van het marineschip Hr. Ms. Tromp.

Verzoek

Vanuit dit schip vertrok de helikopter naar Sirte en vooraf werd om informatie over de landingsplaats gevraagd. De MIVD zag het verzoek pas op het moment dat de operatie al was mislukt. In de Tweede Kamer werd verbaasd gereageerd over de gang van zaken.

Volgens Hillen had de Hr. Ms. Tromp alleen "zekerheidshalve" informatie gevraagd aan de MIVD over de landingsplaats van de helikopter. De Hr. Ms. Tromp had via open bronnen beeldmateriaal vergaard, stelt minister Hillen in een brief aan de Tweede Kamer.

Het is niet gebruikelijk om verzoeken aan de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdiensten (MIVD) openbaar te maken, schrijft Hillen in antwoord op een vraag van D66-leider Pechtold over de mislukte evacuatie in Sirte in Libië.

De Tweede Kamer debatteert mogelijk dinsdag 29 maart over de helikopter-kwestie. Dit debat wordt live uitgezonden op Politiek24.

STER reclame