De wijzerplaat bungelt aan de kraan NOS/Martijn van der Zande

Hoog boven in een bakje zijn twee mannen bezig om de wijzers van de Dom in Utrecht te verwijderen. Dat doen ze met gereedschap dat zo groot is (moersleutel nummer 60), dat het niet in een standaard gereedschapskist past. Dat moet ook wel, de grote wijzers zijn tweeënhalve meter lang en de wijzerplaat is maar liefst vierenhalve meter lang en breed.

Alles wordt weggehaald vanwege de restauratie van de toren. Het is een spannende klus, de wijzerplaten zijn in 1915 op ongeveer 55 meter hoogte aan de toren bevestigd en er nooit meer af gehaald.

Torenbeheerder Jaap van Engelenburg is dan ook een beetje zenuwachtig: "De bouten en moeren zijn meer dan honderd jaar oud, maar het lijkt erop dat we ze makkelijk los krijgen". Als eerste gaan de wijzers aan de westkant van de toren eraf. Ondanks hun grootte wegen ze maar een paar kilo.

Dat ziet er zo uit:

'Soms moet je pijn lijden om weer mooi te worden'

De twee mannen in het bakje hebben geen hoogtevrees. Ze hangen probleemloos over de rand om nog even flink aan de wijzers te wrikken. Als ze helemaal los zijn, worden ze voorzichtig in het bakje gelegd. Om de wijzerplaat komt een lus te hangen. Een kraan pikt die lus op en even later bungelt ook de plaat tientallen meters hoog in de lucht.

Van Engelenburg kijkt beneden hoe alles veilig op de grond terechtkomt. "De wijzers worden opnieuw verguld en we gaan ook de verlichting repareren. We moeten alleen nog even kijken of het led of iets anders wordt. Het voordeel van led is dat het duurzaam is, maar het is veel gevoeliger voor blikseminslag."

Ze hebben nog even de tijd, want de Dom staat de komende jaren nog in de steigers. De steiger komt nu nog tot ongeveer 25 meter hoogte, maar binnenkort is de hele toren niet meer te zien.

Klokkijken op de Dom zit er dus voorlopig niet in. "Maar", zegt Van Engelburg, "daar hebben we wel een verrassing op bedacht. Vanaf het einde van dit jaar kun je toch de tijd lezen. Hoe precies vertellen we nog niet, maar het komt goed".

Nog even wrikken en sleutelen om de wijzerplaat los te krijgen NOS/Martijn van der Zande

STER reclame