De wijzers van de Dom worden losgehaald bij een eerdere renovatie
NOS Nieuws

Wekdienst 29/4: debat Europese lijsttrekkers en Dom raakt wijzerplaten kwijt

Goedemorgen! In Maastricht is het eerste grote debat voor de Europese verkiezingen en bij de renovatie van de Dom in Utrecht wordt tijdelijk de klok ontmanteld.

De zon schijnt van tijd tot tijd. In de loop van de dag betrekt het van het noordoosten uit en is op enkele plekken kans op motregen. Het wordt 13 tot 16 graden.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Op de Universiteit Maastricht is het eerste grote debat in aanloop naar de verkiezingen voor het Europees Parlement. Alle zogenoemde 'spitzenkandidaten', de leiders van de partijen die commissievoorzitter willen worden, zijn erbij.
  • De rechtbank doet uitspraak in de zaak tegen een voormalige beveiliger van PVV-leider Wilders. Hij wordt verdacht van het lekken van informatie. Het OM eist vijf maanden celstraf en een tijdelijk beroepsverbod.
  • De wijzerplaten van de Domtoren in Utrecht gaan er tijdelijk af. Ze krijgen een opknapbeurt. Ze krijgen nieuw bladgoud, nieuwe verlichting op de wijzerplaat en ook de mechaniek wordt gerenoveerd.

Wat heb je gemist?

Virgil van Dijk en Vivianne Miedema zijn gekozen tot beste spelers van de Premier League. Van Dijk is de vierde Nederlander die de prijs krijgt, na Dennis Bergkamp, Ruud van Nistelrooij en Robin van Persie. De verkiezing wordt sinds 1974 gehouden en Van Dijk is pas de vierde verdediger die de eer ten deel valt. "Fantastisch om deze eer te krijgen van je collega's, de hoogste onderscheiding die je als speler kunt krijgen", glunderde Van Dijk bij de uitreiking.

Van Dijk koestert trofee voor beste speler Premier League

Bij de vrouwen werd Vivianne Miedema gekozen tot speelster van het jaar. De spits van Arsenal is de eerste Nederlandse die de prijs in ontvangst mag nemen. De 22-jarige speelster kent een uiterst succesvol seizoen in Londen met een recordaantal van 22 doelpunten in 19 wedstrijden. Daarmee staat ze bovenaan de topscorerslijst. Daarnaast werd ze zondag kampioen van Engeland.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Groot-Brittannië wil er alles aan doen om een zeldzame tekening van een Nederlandse kunstenaar uit de 16e eeuw in handen te houden. De tekening van Lucas van Leyden werd onlangs verkocht op een veiling en de Britse minister van cultuur hoopt dat kunstinstellingen het bod kunnen evenaren. Hij heeft tot die tijd een tijdelijk exportverbod ingevoerd.

'A Young Man Standing' - Lucas van Leyden

Het is niet bekend wie de nieuwe eigenaar is. De Britse minister wil het werk in Engeland houden, zodat de Britten ervan kunnen blijven genieten. "Dit ongelooflijk zeldzame werk van Lucas van Leyden is een ware schat, een document van de 16e eeuw", zegt minister Ellis.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl